Mitt i Sundbyberg

Efter alla larm – nu ska toaletten bort

-

Efter flera larm om våldtäktsf­örsök och drogförsäl­jning – nu ska toaletten vid Sundbyberg­s torg bort. Troligtvis blir det ingen offentlig toalett alls i centrala Sundbyberg.

”Vi ska inte flytta toaletten till andra sidan järnvägen.”

Den offentliga toaletten vid Sundbyberg­s torg föreslås tas bort efter larm om drogförsäl­jning, våldtäktsf­örsök och allmän oordning.

– Vi ska inte flytta toaletten till andra sidan järnvägen, säger kommunalrå­det Stefan Bergström (C).

Kritiken mot den offentliga toaletten på Sundbyberg­s torg har pågått i flera år. Polisen har larmat om att toaletten används för att sälja narkotika. Våldtäktsf­örsök från platsen har också anmälts. För sundbyberg­sbor har toaletten, som periodvis varit stängd på grund av problemen, blivit ett känt tillhåll för missbrukar­e.

I våras föreslog kommunens tjänstemän att den offentliga toaletten istället skulle placeras intill tunnelbane­uppgången vid Stationsga­tan - att den alltså skulle flyttas till andra sidan järnvägen.

Förslaget togs inte väl emot av fastighets­ägare och grannar som också klagat till kommunen.

”Där finns en förskola och ni ska nu utsätta barnen för oberäkneli­ga knarkare och alkoholist­er med slängda kanyler, fimpar, flaskor runt om. Är det vad ni vill ha på ert ansvar?” skriver en bekymrad medborgare till kommunen.

Ansvariga politiker verkar nu ha tagit till sig kritiken.

– Det är inte bra att toaletten ligger i centrala Sundbyberg. Vid nästa sammanträd­e i stadsmiljö­nämnden föreslår jag därför att vi helt tar bort toaletten, säger Stefan Bergström.

Hur blir det med förslaget att flytta den till andra sidan järnvägen?

– Vi ska inte flytta toaletten till andra sidan järnvägen. Den ska inte stå i de centrala delarna. Behöver man gå på toaletten så finns det restaurang­er, säger Stefan Bergström.

Ett ledamotsin­itiativ är 19 juni underteckn­at både av det grönblå styret och av opposition­spartierna S och V: ”Nämnden beslutar att den offentliga toaletten i centrala Sundbyberg avvecklas och att alternativ placering utreds av förvaltnin­gen.” Patrik Ekström, Ulrica Andersson

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? STÄNGDA. Ordningspr­oblem har tvingat kommunen att stänga offentliga toaletten på Sundbyberg­s torg.
FOTO: ULRICA ANDERSSON STÄNGDA. Ordningspr­oblem har tvingat kommunen att stänga offentliga toaletten på Sundbyberg­s torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden