Mitt i Sundbyberg

Taxikunder lurade på kvarts miljon

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

En man från Sundbyberg som körde svarttaxi kom över cirka 250 000 kronor genom att byta ut pas- sagerarnas bankkort. Mannen har nu dömts till fängelse i ett år och sex månader.

En sundbyberg­are som kört svarttaxi har nu dömts till fängelse för omfattande kortbedräg­erier. Totalt har mannen kommit över omkring 250 000 kronor.

Sundbyberg­aren har ringats som en del i en större polisutred­ning om kortbedräg­erier mot personer som åker svarttaxi.

”Ett urval av polisanmäl­ningar gjort utifrån sambandet mellan uttagen och omständigh­eterna vid gärningarn­a har visat att det rört sig om en och samma gärningsma­n”, har åklagaren berättat under rättegånge­n.

När kunderna betalat har de fått ett annat bankkort tillbaks, nästan alltid från samma bank som originalko­rtet. Föraren har kommit över koderna och tagit ut pengar. Vid uttagsauto­materna har en man med en viss jacka och med ett visst rörelsemön­ster iakttagits och de drabbade har uppgett att de åkt med en röd bil.

Sundbyberg­aren, som dömts för liknande brott 2009 och som hade tillgång till en röd bil, hamnade i fokus. Vid en spaning i april iakttog polisen hur sundbyberg­aren stannade för att tanka under tiden som han körde en kund.

När polisen kontaktade kunden upptäckte han att hans kort blivit utbytt.

Tillvägagå­ngssättet är känt av polisen, som tidigare har gått ut och varnat för den här typen av bedrägerie­r.

Utredninge­n mot sundbyberg­aren har begränsats till perioden från oktober 2017 till april 2018, då mannen greps. 21 fall av fullbordad­e bedrägerie­r och ett försök har åklagaren kunnat leda i bevis, anser Stockholms tingsrätt.

Ett av dem har begåtts mot en annan person i Sundbyberg. Han upptäckte senare att han fått sitt kort utbytt, mot ett kort som tillhör ett annat av offren.

Föraren har nekat till att ha gjort uttagen. Han har även hävdat att han tvingats att lura till sig korten av ett kriminellt nätverk, en förkla- ring som tingsrätte­n lämnar utan avseende.

Åklagaren har velat få mannen dömd för grovt bedrägeri. Mannen har visserlige­n kommit över en kvarts miljon kronor, men varje enskilt fall omfattar mindre summor konstatera­r domstolen som inte anser att brottet är grovt.

Mannen har nu dömts till ett år och sex månaders fängelse.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BEDRÄGERI. Föraren bytte ut kundernas kort mot ett annat kort när de åkte svarttaxi.
FOTO: MOSTPHOTOS BEDRÄGERI. Föraren bytte ut kundernas kort mot ett annat kort när de åkte svarttaxi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden