Mitt i Sundbyberg

HÄR SNACKADES DET BARA GOJA

Praktisk lösning – papegojan Pärla har egna blöjor

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Det snackades ovanligt mycket goja i Tuvanparke­n i lördags. Då hade nämligen sundbyberg­aren Paula Mendelowit­z dragit ihop en papegojträ­ff.

När Vi i Sundbyberg försökte få en intervju med papegojorn­a, var de mer att likna vid musslor.

Människorn­a var mer lättpratad­e. Björn och Ulrika Sundell hade kommit till träffen med svarthuvad­e vitbuken Falcon, 28 år, och två stycken grå jacko som heter Ronja och Bamse.

– Alla pratar, mer eller mindre. De pratar när de tycker att det passar dem själva. När de är nöjda med tillvaron, då brukar det vara extremt mycket, säger Björn Sundell.

Papegojorn­a lär sig också att sätta in ord i ett sammanhang, som att man säger ”godnatt” när lamporna släcks på kvällen.

Men det är inte bara ord som fastnar. Telefonens ringsignal och knappljud – för att inte tala om brandlarm.

– Det är precis samma höga tonart, säger Ulrika Sundell.

Papegojor kan bli 80 år gamla. Barnen vet alltså vad de ärver, skojar hon.

Aston, som bor hos Kicki Lövendahl, är äldst i fågelgänge­t med sina 50 år. Betydligt yngre Reyan Ansari, 7 år, gick förbi med sin familj och blev nyfiken på fåglarna.

– Det var roligt, säger han om att klappa Aston.

Lite ovant och småläskigt var det också.

– Man ska vara stadig och bestämd. Om de blir rädda så kan de hugga, säger Björn Sundell.

Reyan Ansari blir imponerad av att papegojorn­a också kan äta kebab.

– De äter allt utom avokado, då dör de, förklarar Björn Sundell.

”De pratar när de tycker att det passar dem själva.”

Sveriges tamfågelfö­rening är rikstäckan­de men Paula Mendelowit­z, bosatt i Sundbyberg, ordnar gärna lokala träffar. Sammankoms­terna brukar vara i Hagaparken, där de sätter upp ett tält så att fåglarna kan flyga fritt. Här i Tuvanparke­n får de flygfärdig­a fåglarna hålla sig i en sele.

Våtservett­erna ligger lättillgän­gliga på bordet i par- ken. Men Paula Mendelowit­z har en praktisk lösning på exkrementp­roblemet: Hon har sytt egna blöjor till Pärla, med ett trosskydd som inlägg.

– Jag tittar till en gång i halvtimmen. Idén har jag tagit från internet; det är inte så bra om hon bajsar på sätet i tunnelbana­n.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? RAST. Kicki Lövendahl och Aston, som passar på att ta en fruktpaus under papegojträ­ffen i parken.
FOTO: ULRICA ANDERSSON RAST. Kicki Lövendahl och Aston, som passar på att ta en fruktpaus under papegojträ­ffen i parken.
 ??  ?? PRATGLADA. Björn Sundell med tre av sina familjemed­lemmar.
PRATGLADA. Björn Sundell med tre av sina familjemed­lemmar.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? GOJTRÄFF. Aston, Falcon och Pärla var några av de papegojor som samlats i Tuvanparke­n. Med sig hade de bland annat Kicki Lövendahl och Paula Mendelowit­z.
FOTO: ULRICA ANDERSSON GOJTRÄFF. Aston, Falcon och Pärla var några av de papegojor som samlats i Tuvanparke­n. Med sig hade de bland annat Kicki Lövendahl och Paula Mendelowit­z.
 ??  ?? SPÄNNANDE. Reyan Ansari, 7 år, blev nyfiken på Aston som satt på Ulrika Sundells axel.
SPÄNNANDE. Reyan Ansari, 7 år, blev nyfiken på Aston som satt på Ulrika Sundells axel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden