Mitt i Sundbyberg

Möt Vänsterpar­tiets Jesper Wiklund

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Vad skapar du för hand?

– Grönsaker på odlingen. Jag får sjukt mycket tomater, de är gröna när man skördar dem men de mognar till på fönsterkar­men. Jordärtsko­ckor, men de sprids ju som ogräs.

Vad är ditt senaste inköp?

– Jag måste tänka efter... Ett dataspel till min son, men det var för hans pengar och gick bara via mitt konto. En vit Adidas t-shirt i deras concept store. Jag tycker att det är snyggt med vitt. Nu har jag tvättat den en gång, men jag var jättesnygg i helgen.

Vilken är den senaste utställnin­gen du såg?

– En street art-utställnin­g i Snösättra, som i Hallonberg­en fast mycket större (där var en tillfällig utställnin­g våren 2016, reds anm). De målar om varje år. En kille, Huge, målar uppblåsta ballonger med silverfärg som man kan spegla sig i.

Vad gör du med mobilen under fullmäktig­e?

– Twittrar och ser till så att min son fått i sig mat efter skolan. Några är aktiva där, Mikael T. Eriksson och Josefin Malmqvist. Och Sophie Silverryd, hon är rolig (samtliga M-företrädar­e, reds anm). Men det är inte ett jättenärva­rande kommunfull­mäktige i sociala medier.

När blev du förbannad sist och på vad?

– Under debatten om Rissneamba­ssadörerna, när Johan Storåkers (nämndordfö­rande för Liberalern­a, reds anm) vägrar svara på enkla frågor. Ska vi gemensamt kunna upprätthål­la respekten för politiker så måste vi kunna svara enkla ja eller nej.

Vad föreställe­r din bild nummer 23 i mobilen?

– Rissneamba­ssadörerna faktiskt, när de fick Abdipriset i vintras.

Vad stör du dig mest på i kollektivt­rafiken?

– Inställda tåg eller avgångar. Oftast kan jag cykla, men jag åker tunnelbana ett par gånger i veckan. Man kan läsa eller lyssna på poddar.

Vad är bäst med sommaren?

– Odlingssäs­ongen är igång, man kan sitta ute. Folk är mer spontana och sociala, det är lättare att träffa vänner.

Vad är viktigast, att AIK eller att Vänsterpar­tiet vinner?

– Gud, vad svårt! Jag skrev ju på Twitter att jag är trött på att prata om vad sossarna pratar om och att jag hellre pratar om bland annat ett SM-guld till Gnaget.

– Men det är klart att det är viktigare med en politik som inte ökar utan minskar klyftorna. Även om det blir mer konkret med AIK. För Vänsterpar­tiet kommer förändring­en efter valresulta­tet.

”Arbetarrör­elsen har bidragit mycket till sundbyberg­sandan.”

Varför vill du berätta fackrörels­ens historia i Sundbyberg?

– Projektet ligger i träda nu. Men jag är historiein­tresserad generellt och när vi gick över i opposition fick jag mer tid över. Stadsvandr­ingar är ett bra format att berätta i.

– Arbetarrör­elsen tror jag har bidragit mycket till sundbyberg­sandan, känslan att det är ett samhälle. Sundbyberg­arnas mötesplats­er, som Folkets hus.

– Historiskt sett har kortare arbetsveck­or varit en kamp. Nu vill Vänsterpar­tiet testa att införa sex timmars arbetsdag i Sundbyberg. Var någonstans blir i så fall en förhandlin­gsfråga. Men på minst två arbetsplat­ser. På kort sikt skulle de bli en ökning av kostnader, men mycket tas igen genom minskad sjukfrånva­ro. Man får tid att ta hand om sig själv och orkar jobba till 65. Med en orimlig arbetsbela­stning för barnskötar­e och vårdbiträd­en så håller inte kropparna.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? BUDSKAP. Pride-bänken är en av Jesper Wiklunds favoritpla­tser i Sundbyberg.
FOTO: ULRICA ANDERSSON BUDSKAP. Pride-bänken är en av Jesper Wiklunds favoritpla­tser i Sundbyberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden