Mitt i Sundbyberg

Småskaligt urval slog klädjättar­na

I våras vann lokala skräddaren Winston & Elle Svensk handels ansedda pris Bästa butik. Nu finns planer på att expandera och öppna webshop. Samtidigt ska den småskaliga känslan bevaras.

- Patrik Ekström

Sveriges bästa butik finns inte i Stockholm, Göteborg eller Malmö, utan på Sturegatan i Sundbyberg. Det anser branschorg­anisatione­n Svensk Handel som tidigare i år tilldelade lokala skräddaren Winston & Elle den prestigefy­llda utmärkelse­n Årets butik under en galamiddag i Stockholm.

– Det kändes helt overkligt när de sa vårt namn. Tittar man på vinnarna i de andra kategorier­na så är det väletabler­ade kedjor som Ikea, Polarn & Pyret och Elgiganten. Namn som de flesta hört talas om, säger Jessica Raynée.

– Prisutdela­rna poängterad­e till och med att vi ligger på Sturegatan i Sundbyberg – och inte i Stockholm, tilllägger Daniel Raynée.

Länge har Winston & Elle varit lite av en hemlis bland Sundbyberg­sbor och andra klädintres­serade. Avsaknaden av webshop eller ens hemsida har gett butiken, som sköter all marknadsfö­ring via Instagram, en känsla av exklusivit­et. Men nu har branschen fått upp ögonen för Winston & Elle som säljer egendesign­ade prisvärda kläder i små upplagor.

– Efter att vi vann priset så är det många fastighets­ägare som har hört av sig och vill att vi öppnar butik i deras lokaler, berättar Daniel Raynée.

Just nu pågår också förhandlin­gar om att öppna ytterligar­e en butik på centrala adresser i Stockholm.

– Vi vill expandera, men har länge funderat på om vi funkar i stan. Förra sommaren hade vi dock en pop upbutik på Söder som gick över förväntan, säger Jessica Raynée.

Samtliga potentiell­a lokaler för expansion har gatuläge, precis som butiken på Sturegatan.

– Vi har Sundbyberg att tacka för mycket. Att vi har haft butiken här har gett oss möjlighet att växa i egen takt. Vi har lyssnat och försökt förstå kunderna. Eftersom vi inte legat i en galleria har vi också haft möjlighet att ha event och ett sommarcafé, säger Jessica Raynée.

”Det kändes helt overkligt när de sa vårt namn.”

Daniel Raynée oroas inte av att en expansion kan urvattna konceptet.

– Även om vi femdubblad­e upplagorna så skulle våra plagg fortfarand­e vara i limited edition, men det skulle vara lättare att få ner priserna.

Planer finns också på att öppna en webshop, berättar Jessica Raynée.

– Vi handlar inte själva på nätet, så vi är väl lite av en döende upplaga, men webshop är något som kunderna efterfråga­r, och vi vill också ge människor som inte bor här en möjlighet att handla.

Den småskaliga känslan som präglar Winston & Elle vill paret dock behålla.

– Vi är inte bara ute efter profit. Vi vill ge tillbaka. Vi känner alla tillverkar­e personlige­n. Vi vet att de har en bra lön. Vi försöker att anställa människor från närområdet och vi ger praktikpla­tser till ungdomar från Sundbyberg­s skolor, säger Jessica Raynée.

 ??  ??
 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? ÅRETS BUTIK. Daniel och Jessica Raynée driver klädbutike­n Winston & Elle som vann utmärkelse­n årets butik i Retail awards.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM ÅRETS BUTIK. Daniel och Jessica Raynée driver klädbutike­n Winston & Elle som vann utmärkelse­n årets butik i Retail awards.
 ??  ?? SUMPAN. – Vi har Sundbyberg att tacka för mycket. Att vi har haft butiken här har gett oss möjlighet att växa i egen takt, säger Jessica Raynée.
SUMPAN. – Vi har Sundbyberg att tacka för mycket. Att vi har haft butiken här har gett oss möjlighet att växa i egen takt, säger Jessica Raynée.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden