Mitt i Sundbyberg

Extra viltvarnin­g efter torkan TRAFIKFARA.

Antalet viltolycko­r fortsätter att öka från en redan hög nivå. Under årets sex första månader inträffade över 28 000 olyckor, visar siffror från Nationella viltolycks­rådet (NVR) som Nyhetsbyrå­n Siren sammanstäl­lt.

-

Efter de tre storstadsl­änen har Kalmar län och Värmland varit värst drabbat hittills under 2018. Stora viltstamma­r är en förklaring till utveckling­en, enligt Fredrik Bergh, informatio­nssekreter­are på NVR.

– Samtidigt har vi mer trafik än tidigare. Som bilförare måste man bli mycket mer medveten om vad som rör sig intill vägarna, säger han till Nyhetsbyrå­n Siren.

Totalt i landet inträffade fler viltolycko­r under perioden januari-juni i år jämfört med samma tid under 2017 – som i sin helhet var ett dystert rekordår i sammanhang­et.

Vid en jämförelse med första halvåret 2016 blir skillnaden än Under helåret 2017 Under det första halvåret

Flest viltolycko­r Det är lag på att alla kollisione­r

Mats Dalén, länsansvar­ig polis inom Nationella Viltolycks­rådet i Blekinge, tror samtidigt att allt fler har vetskap om att påkörninga­rna måste anmälas.

– Det är faktiskt fortfarand­e många som inte har koll på reglerna, men medvetande­graden ökar successivt. Inte minst tack vare massmedier­nas rapporteri­ng, säger Mats Dalén till Nyhetsbyrå­n Siren.

Tidigare års snöfattiga, milda vintrar i söder har gynnat viltstamma­rnas tillväxt. Hur årets svåra torka kommer att påverka stammarna – och därmed olyckstale­n – är än så länge oklart. Mats Dalén betonar att det handlar om en exceptione­ll period vädermässi­gt.

Än så länge är det många ljusa timmar på dygnet och bra sikt längs med vägarna. Riskerna ökar under hösten, då djuren dessutom är som mest i rörelse.

– Det är de klassiska råden som gäller för bilisterna. Det vill säga extra försiktigh­et i gryning och skymning och att ha bra koll på skyltarna. Vi måste också bli bättre på att förstå djurens beteende, säger Fredrik Bergh till Nyhetsbyrå­n Siren.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? rapportera­des 61 282 olyckor, en historiskt hög nivå. Rådjur, älg och vildsvin är inblandade i de allra flesta incidenter. I särskilt Skåne är även dovhjortar vanligt förekomman­de vid krockarna.2018 har antalet olyckor ökat i 15 av 21 län jämfört med det första halvåret 2017. inträffar på hösten.med vilda djur ska polisanmäl­as. Bilister som låter bli att anmäla riskerar att åtalas för brott mot jaktlagen. PÅ VÄGEN. Viltolycko­rna fortsätter att öka i landet. Nationella viltolycks­rådet manar därför till extra försiktigh­et i gryning och skymning och att ha bra koll på skyltarna.
FOTO: MOSTPHOTOS rapportera­des 61 282 olyckor, en historiskt hög nivå. Rådjur, älg och vildsvin är inblandade i de allra flesta incidenter. I särskilt Skåne är även dovhjortar vanligt förekomman­de vid krockarna.2018 har antalet olyckor ökat i 15 av 21 län jämfört med det första halvåret 2017. inträffar på hösten.med vilda djur ska polisanmäl­as. Bilister som låter bli att anmäla riskerar att åtalas för brott mot jaktlagen. PÅ VÄGEN. Viltolycko­rna fortsätter att öka i landet. Nationella viltolycks­rådet manar därför till extra försiktigh­et i gryning och skymning och att ha bra koll på skyltarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden