Mitt i Sundbyberg

När Förvaltare­n blev stadens mjölkkossa

- Bengt Fasth (S) 2:e vice ordförande i Förvaltare­n

Jag har uppdrag i två av kommunens bolagsstyr­elser, Förvaltare­n och Lokalfasti­gheter. Under flera år har jag tidigare också arbetat i Förvaltare­ns styrelse. När den nya blågröna majoritete­n (M. C, L, KD och MP) tog över lades bolagsstyr­elsernas uppgifter och roller om väsentligt. Nu blev uppgiften att leverera så mycket pengar som möjligt till ägaren – staden, som skulle spenderas på annat. Främst genom att sälja så mycket kommunalt ägda hyresrätte­r som möjligt till bostadsrät­ter – för det var mest lönsamt. Det är som att kissa på sig – det blir först varmt och gott men sedan… På sikt blir vi bara fattigare. Personlige­n har jag absolut ingenting emot bostadsrät­ter, tvärtom. Jag bor själv i bostadsrät­t sedan flera år. Men jag är helt övertygad om att bostadsmar­knaden fungerar bäst när det finns alternativ att välja på, eftersom behoven skiftar genom livet.

Hur har då detta gått till? Makten koncentrer­ades till Stadshus AB, som genom ägardirekt­iv talade om för bolagen vad de ska göra. Ytterst är det förstås alltid ägaren som bestämmer i aktiebolag, men det normala är en dialog om hur man utvecklar bolaget. Någon sådan har inte funnits utan nu tog dekreten över. Opponerade man sig så fick man bara veta att gillar man inte läget så är det bara att avgå.

Ur Förvaltare­ns styrelse har tre ledamöter avgått. Lars Callemo (ordförande), Moderatern­a, Nina Lundström (1:e vice ordförande), Liberalern­a och Berndt Eriksson (ledamot), Centern. Nina och Berndt har jag under flera år arbetat i styrelsen för Förvaltare­n tillsamman­s med. Jag har inte samma politiska tillhörigh­et som dessa men i detta sammanhang har det mindre betydelse eftersom uppgiften är att värna och utveckla bolaget. Jag är helt övertygad om att dessa tre personer inte delade Mikael T. Erikssons uppfattnin­g om vad som var bäst att göra för bolaget. Mikael är moderat ordförande i kommunstyr­elsen och i Stadshus AB.

Ambitionen att få över så mycket pengar som möjligt till staden gick så långt att man medvetet trixade med la- gen. Man försökte kringgå Allbolagen. På det sättet kunde hela vinsten överföras till staden. Allbolagen säger att halva vinsten ska stanna i det allmännytt­iga bolaget. Självklart har jag reserverat mig mot dessa beslut och efter flera turer så har man till slut insett att lagen också gäller i Sundbyberg.

Jag är mest förvånad över att L, C, KD och MP lagt sig så platt för moderaten Mikael T. Eriksson. Avgångarna tyder på att det ändå varit en diskussion inom den blågröna majoritete­n. Nu är det snart val och då kan vi sätta stopp för detta!

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV ?? FÖRVALTARE­N. ”Ambitionen att få över så mycket pengar som möjligt till staden gick så långt att man medvetet trixade med lagen”, skriver insändarsk­ribenten.
FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV FÖRVALTARE­N. ”Ambitionen att få över så mycket pengar som möjligt till staden gick så långt att man medvetet trixade med lagen”, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden