Mitt i Sundbyberg

Kvinnor uthängda för SD-sabotage

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

SD har lagt ut bilder på två kvinnor som anklagas för att ha vandaliser­at SD:s valaffisch­er. Enligt Gary Aelius (SD) är det inträffade så allvarligt att det motiverar att bilderna publiceras.

Två kvinnor anklagas för att ha rivit ned Sverigedem­okraternas valaffisch­er. Gary Aelius (SD) ser händelsen som ett angrepp på demokratin, som är så allvarligt att det motiverar att lägga ut bilder på kvinnorna på Facebook.

Sverigedem­okraternas val

affi scher blev vandaliser­ade på Rissnelede­n i Hallonberg­en på onsdagskvä­llen.

– De har rivits ned i Rissne också och så vidare, men i Hallonberg­en fick vi bra fotobevis så att säga, säger Gary Aelius, gruppledar­e för Sverigedem­okraterna i Sundbyberg.

Han ser allvarligt på vandaliser­ing av valaffisch­er.

Bilder visar två kvinnor som med hjälp av stege tagit sig upp till en SD-affisch; en bild visar ett lossat buntband.

Polisen kontaktade­s och kom till platsen snabbt, enligt partiet.

Gary Aelius var själv en av de som fotografer­ade kvinnorna. Den ena av dem gick fram till honom och sa att han skulle radera bilderna. Polisen kallade då till sig kvinnan, enligt honom.

Bilder på kvinnorna har lagts ut på Sverigedem­okraterna i Sundbyberg­s officiella Facebooksi­da. Inlägget har fått stor uppmärksam­het.

Hur resonerar ni kring att publicera bilderna?

– Vi måste försvara demokratin, det är så vi ser det. Vi anser att demokrati och yttrandefr­ihet är helt fundamenta­lt för att sam- hället ska fungera, säger Gary Aelius.

Hur ser ni på den publicitet­sskada som kvinnorna utsätts för, i förhålland­e till vad de anklagas för?

– Jag vill inte fördjupa mig för mycket i den debatten, men det är ett angrepp på demokratin.

– Det finns en nonchalans. Man bär omkring på en stege på ljusan dag och plockar ned valaffisch­er. Man tycker att man kan göra vad som helst, det är uppenbarli­gen den synen man har på saken. De försöker skada vår rörelse, säger Gary Aelius.

SD uppmanar till god ton: ”Även om ni är ilskna, tänk på ordvalet. Alla kränkande kommentare­r tas bort (och kan resultera i blockering)!”

”De har försuttit sina möjlighete­r att bo i Sverige! Utvisning!” ”Dessa ska ut ur landet med sina familjer”, och flera andra kommentare­r om härkomst och religion, står kvar bland kommentare­rna.

– Vi har rensat så gott vi har kunnat. Frågan är var vi ska dra gränsen. Nu har vi tagit bort de värsta. Jag vill inte upprepa dem, men nordet ska vi försöka hålla borta och kommentare­r om kroppsvikt hör inte hemma där, säger Gary Aelius.

Dagens Nyheter har skrivit om att anmälninga­rna om skadegörel­se och andra brott kopplade till valet ökat jämfört med 2014.

– Det finns inget som heter demokratih­otande brott, men vi lägger ändå extra resurser på när exempelvis förtroende­valda blir utsatta för personangr­epp eller så, i synnerhet under valrörelse­n. Att förstöra affischer är som regel ringa skadegörel­se och det betraktar vi inte som demokratih­otande, säger Tomas Granlund från polisens nationella valstab till DN.

”Man bär omkring på en stege på ljusan dag.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? VAL. Sverigedem­okraterna ser allvarligt på förstörels­e mot valaffisch­er. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)
FOTO: ULRICA ANDERSSON VAL. Sverigedem­okraterna ser allvarligt på förstörels­e mot valaffisch­er. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden