Mitt i Sundbyberg

Tre förslag för en skola

Fler turer kring Duvboskola­ns trångboddh­et

- Ulrica Andersson

Ekbacken säljs och köparen ska bygga en skollokal för årskurs 4–9, föreslår Moderatern­a i ett eget utspel inför valet. ”Dyrare och sämre”, enligt Socialdemo­kraterna som vill se en kommunalt byggd högstadies­kola. Centerpart­iet har ett tredje förslag.

Duvboskola­n har haft tillfällig­a bygglov för paviljonge­r sedan 1999. Senaste planen, från det grönblå styret, för att bygga ut skolan var att flytta in en del av den på Ekbackens hus F, där ett äldreboend­e nyligen flyttat ut.

Nu har Moderatern­a gjort ett eget utspel inför valet: Kommunen ska sälja Ekbacken och låta köparen av fastighete­n bygga en skola på marken ned mot järnvägen.

Skolbyggna­den ska sedan hyras av kommunen och inhysa omkring 500 elever i årskurs 4–9, enligt förslaget. Skolan går under arbetsnamn­et Ekbackensk­olan.

Modellen med att låta någon annan bygga skollokale­n liknar planerna för Örsko- lan, som enligt kritiker innebär en risk att hyreskostn­aderna skenar. Moderatern­a vill hålla nere byggkostna­derna för skolor när behovet är stort.

– Vi är väldigt kostnadsme­dvetna. Slutförhan­dlingen är inte gjord så det är svårt att säga hur mycket hyran blir, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Den föreslagna skolan beräknas vara klar senast 2022, enligt honom. Då kommer fler barn få plats på nuvarande Duvboskola­n, som då vänder sig till årskurs F–3.

Själva byggnadern­a med äldreboend­et är värda 665 miljoner och till det kommer byggrätter. Äldreboend­et ska bli kvar som i dag, enligt Mikael T. Eriksson.

Socialdemo­kraterna är starkt kritiska till förslaget: Med bara en intressent för att köpa Ekbacken, kommer det inte bli lättare för kommunen att göra en bra affär om man dessutom ska ställa krav på ett skolbygge.

– Hur kan man föreslå en lösning som på Örskolan? Alla partier utom Moderatern­a vet att det blir dyrare och sämre. Om man dessutom ska sänka skatten, vad är det för kommunal verksamhet man inte vill ha, undrar opposition­srådet Peter Schilling (S).

Utöver att återgå till S-styrets klubbade detaljplan för Duvboskola­n, som stoppades 2014, ser han framför sig ett kommunalt skolbygge av ett högstadium på Ekbacken. Detta ska i så fall ske först när man vet bättre vilka behov som finns.

Att bygga skola i Ekbackens hus F har enligt stadsmiljö­kommunalrå­det Stefan Bergström (C) sågats från tjänsteman­nahåll.

Centerpart­iet har nu kommit med ett tredje förslag: Att bygga en 4–9-skola på Ekbacken men att kommunen ska göra det själv, om skolan ska vara kommunal.

– Då har vi full rådighet över lokalerna. De som hyr ut till oss ska tjäna pengar på det, klart att det rimligtvis blir dyrare, säger Stefan Bergström. Om ni måste välja, vilka av S eller M vore lättast att förhandla med här? – Jag tror att man kan komma överens med både och. Tror att båda tycker att det är viktigast att skolan byggs ut.

”Alla partier utom Moderatern­a vet att det blir dyrare och sämre.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? FÖRSLAG. Sundbyberg­s kommunala växthus, bakom äldreboend­et på Ekbacken, ska rivas. Högre upp på slänten vill Moderatern­a att en skola ska byggas.
FOTO: ULRICA ANDERSSON FÖRSLAG. Sundbyberg­s kommunala växthus, bakom äldreboend­et på Ekbacken, ska rivas. Högre upp på slänten vill Moderatern­a att en skola ska byggas.
 ?? ILLUSTRATI­ON: SKANDIA ?? VISION. Så här kan en framtida Ekbackensk­olan se ut.
ILLUSTRATI­ON: SKANDIA VISION. Så här kan en framtida Ekbackensk­olan se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden