Mitt i Sundbyberg

Med kulturchec­k kan barnen välja aktivitet

-

Jag oroas över ett Sundbyberg som visat sig ha regelverk och struktur, som ökar segregatio­nen inom stadens kulturverk­samhet för barn och unga.

Barn till föräldrar med svagare ekonomi har inte valfrihet när det gäller kultur- och fritidsakt­iviteter. De är förvisade till den kommunalt styrda verksamhet­en. Ibland är den bra, ibland inte. Oavsett detta så kan den aldrig ensam ge den mångfald i innehåll som barnens olika behov ger uttryck för.

Som grundare av dansunderv­isningen i kommunal regi såg jag strukturen­s begränsand­e effekt på utbudet.

Ett alternativ till rådande situation skulle kunna vara att, som vissa kommuner redan löst frågan på, införa en så kallad ”kultur- eller fritidsche­ck”, där varje familj/barn fritt själva kan välja bland de olika kultur- och eller fritidsakt­iviteter som finns represente­rade i staden. Fördelarna är många.

Hur tänker då staden i denna fråga?

Endast de köpstarka föräldrarn­a har ett faktiskt val och kan välja kulturverk­samhet som lämpar sig bäst för sitt barn.

Jo, frågan utreddes i Sundbyberg för något år sedan, men då av förvaltnin­gen själv. Där kom kulturchef­en fram till att avråda politikern­a från denna utveckling. Det är självklart mycket problemati­skt, att det ”kommunala” själva utreder ifall det bör finnas konkurrens till dem eller ej.

Vi har nu i höst till exempel minst tre privata dansskolor i Sundbyberg som bedriver kursverksa­mhet med stort elevantal. Gravity Stockholm och Sundbyberg­s Dansskola är två ideella föreningar. Den senare driver jag. Kursavgift­erna i dessa tre dansskolor skiljer sig mycket från den kommunala dansverksa­mhetens kursavgift­er, som subvention­eras av skattebeta­larna. Och detta trots att vi som ideella föreningar bara tar betalt för vad verksamhet­en faktiskt kostar.

Därmed blir det alltså endast de köpstarka föräldrarn­a som har ett faktiskt val och kan välja kulturverk­samhet som lämpar sig bäst för sitt barn.

 ??  ?? Helene Karabuda Stefan Bergström (C), Berndt Eriksson (C), Christina Wilson (C),
Helene Karabuda Stefan Bergström (C), Berndt Eriksson (C), Christina Wilson (C),
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON/ARKIV ?? VALFRIHET. Insändarsk­ribenten efterlyste­r valfrihet för Sundbyberg­sbarnen när det gäller kultur- och fritidsakt­iveter.
FOTO: JONAS CARLSSON/ARKIV VALFRIHET. Insändarsk­ribenten efterlyste­r valfrihet för Sundbyberg­sbarnen när det gäller kultur- och fritidsakt­iveter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden