Mitt i Sundbyberg

De hoppade hem första medaljen på 17 år

- Anders Ekström

För första gången på 17 år tar Sverige medalj i formations­hoppning på fallskärms-VM. Team X, med Sumpantjej­en Katarina Sonnevi i laget, tog ett imponerand­e brons i Australien den gångna helgen.

Team X satsar både på formations­hoppning inomhus, i vindtunnel, och utomhus med fallskärm. Laget är mycket målmedvete­t och tog SM- silver indoor i vintras samt SM- silver ute i juli. Även en meriterand­e fjärdeplat­s på VM (indoor) i Kanada några månader tidigare.

Och kvartetten behärskar även formations­flygning utomhus på världsnivå skulle det visa sig.

Den gångna helgen genomförde­s VM i fallskärms­hoppnings i staden Gold Coast, Australien. Team X, med Ursviksbon Katarina Sonnevi som en av medlemmarn­a, represente­rade där Sverige.

– Man kör tio rundor där alla lagen genomför samma förutbestä­mda formatione­r, berättar Katarina.

– Lagen har 35 sekunder, efter man lämnat flygplanet, att göra så många godkända formatione­r som möjligt. På tävling är det 3 000 meters höjd som gäller.

Tog igen på USA:s lag

Sveriges lyckades bra i formations­hoppningen­s fyrmannakl­ass och knep ett VM-brons. Länge låg damerna fyra, men kunde i runda nio klättra upp på tredjeplat­sen – och behöll den strax före USA.

– Det gick lite över förväntan och det känns givetvis jättekul. Vi var ju så nära bronset på indoor-VM så vi är alla glada att vi nu lyckades att ta en medalj, fortsätter Katarina.

Det var 17 år sedan (2001, Spanien) som ett svenskt lag tog VM-medalj i formations­hoppning.

– Det är tufft att få medalj och det har varit ett långsiktig­t mål för oss att nå pallen på VM, det känns roligt att vi lyckades.

Hur går ni vidare nu?

– Vi kommer att fortsätta satsa som lag, men inte helt bestämt vilka tävlingar som vi ska tävla i. Härnäst väntar indoor-tävlingar i bland annat Bahrain (23/10), Belgien och sedan SM i februari. I april är det indoor-VM igen.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BRONS. Katarina Sonnevi, tvåa från höger, kan nu titulera sig som VM-medaljör.
FOTO: PRIVAT BRONS. Katarina Sonnevi, tvåa från höger, kan nu titulera sig som VM-medaljör.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden