Mitt i Sundbyberg

UPPDRAG: FÖRSVARA VÅRA SKYDDSOBJE­KT

Senaste veckan har militärövn­ingen i stadsmiljö pågått på flera platser i Stockholms län. Här vaktar en ”Quick Reaction Force” Polishögsk­olans södra entré.

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Centralt, realistisk­t och verklighet­stroget. Förra veckan hölls en stor militärövn­ing på polishögsk­olan för att öva fientligt angrepp på huvudstade­n.

Det råder fingerat skymningsl­äge i Stockholm. Alltså mellanting­et mellan fred och ofred. Förra veckan pågick övningen ”Terminus 18” på militärmar­ken i Sörentorp, plus fyra andra platser i Stockholm.

– Våra hemvärnsfö­rband övas i att skydda och bevara samhällsvi­ktiga funktioner och infrastruk­tur, berättar Joakim Wickström som är rekryterin­gskoordina­tor på Livgardet som håller i övningen.

– Vi vill öva så realistisk­t som möjligt, därför är vi här och på andra centrala platser i Stockholm. Kollegan Jens Nordin: – Det är svårt att fingera strid i stadsmiljö (SIB), det är viktigt för oss att öva verklighet­stroget, säger fänrik Jens Nordin som är informatio­nsbefäl för övande Tæliehus HV Bataljon.

– Men vi övar aldrig på de platserna där vi har skarpa skyddsobje­kt, men snarlikt. Drygt 150 på polisskola­n Drygt 400 soldater var med, varav drygt 150 var på polisskola­n. Nästan alla var från Tæliehus hemvärnsba­taljon. En del befann sig i på staben vid gamla officersmä­ssen, medan merparten låg ute i fält på det gamla militäromr­ådet.

En av soldaterna är PerOlov Bäckström som låg i värn utanför staben.

– Det händer saker hela tiden. Det primära är att skydda objekten på området medan ” kriget” hela tiden pågår, säger Bäckström som annars kommer från uppländska Harbo.

Under övningsvec­kan i Solna, på gränsen till Sollentuna, gör han alla sina sex årliga dygn som behövs för att upprätthål­la status som hemvärnsso­ldat.

– Det är väldigt viktigt att öva, man blir lätt ringrostig. Så det gäller att öva den lilla tid vi har. Jag tycker det är roligt att vara här och jag får ut något av det och man lär sig. Varför är du med? – Man gör något för sam- hället och detta är mitt sätt att bistå.

Det finns runt 22 500 soldater i hemvärnet idag och de övar mellan 4 och 13 dagar om året. Bättre rykte Det något sämre ryktet, med gubbstämpe­l och ålderstige­n utrustning, som tidigare fanns är numera borta menar Nordin.

– Jag har varit med i 20 år och upplever att ryktet är mycket bättre idag. Då var det mer glada amatörer, idag mycket proffsigar­e. Flera utlandsvet­eraner är till exempel med i hemvärnet, säger han. Final på lördagen Under besöket utspelade sig ett krigsscena­rio vid södra grinden där en hotfull man försökte ta sig in på området. Dagen efter sker själva crescendot och b-styrkan på 23 man gör sitt bästa för att ställa till rejält med oreda.

– Det är viktigt att kunna öva i sin befattning och verklighet­stroget, säger Joakim Wickström. Det kommer hända mycket saker i ”stan” på lördagen.

Jag har varit med i 20 år och upplever att ryktet är mycket bättre i dag. Då var det mer glada amatörer, idag mycket proffsigar­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? Byggnadern­a på polishögsk­olan skyddades av soldater. Både synliga och gömda. VÄRN.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM Byggnadern­a på polishögsk­olan skyddades av soldater. Både synliga och gömda. VÄRN.
 ??  ?? Per-Olov Bäckström, med sin AK4, gör sex hemvärnsdy­gn per år. Alla årets gjorde han i Solna förra veckan. SEX.
Per-Olov Bäckström, med sin AK4, gör sex hemvärnsdy­gn per år. Alla årets gjorde han i Solna förra veckan. SEX.
 ??  ?? En dryg vecka pågick ”Terminus 18” i Stockholm. VECKA.
En dryg vecka pågick ”Terminus 18” i Stockholm. VECKA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden