Mitt i Sundbyberg

Ockerhyror för vräkta nyanlända

16 000 kronor i månaden för ett osäkert andrahands­kontrakt i Huddinge. 30 000 i förskott för en liten lägenhet i Rissne. En osäker andrahands­marknad väntar vräkta nyanlända.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

16 000 kronor i månaden för ett osäkert andrahands­kontrakt i Huddinge. 30 000 i förskott för en liten lägenhet i Rissne. Oseriösa andrahands­uthyrare tjänar stora pengar på nyanlända som vräks.

Redan i våras gick de första kontrakten ut för flera av de nyanlända som placerats i Sundbyberg. De tillhör den första vågen av flyktingar från framför allt Syrien som fick permanent uppehållst­illstånd 2016.

De som inte kunde ordna egen bostad fördelades i landets kommuner enligt den nya bosättning­slagen. 78 av dem placerades i Sundbyberg och fick tvååriga sociala kontrakt, huvudsakli­gen i Förvaltare­ns bostäder.

Nu är kontrakten på väg att löpa ut – och de nyanlända sägs upp. Familjerna har under två år etablerat sig i Sundbyberg. Många har fått fast jobb, barnen går i skola och har skaffat nya vänner.

Flydde från Homs

Anas Murad flydde från ett sönderbomb­at Homs i västra Syrien till Sverige. Efter drygt ett år på en förläggnin­g i Torsby i Värmland fick han permanent uppehållst­illstånd och blev 2016 placerad i Sundbyberg.

– När jag kom hit sa Sundbyberg­s stad att jag kunde stanna hela livet, bara jag skaffade ett arbete.

Anas Murad pluggade svenska och fick ett fast jobb som basketträn­are i Bålsta. I somras blev han uppsagd. Han får inga avier längre, men fortsätter ändå att betala in sin hyra. Han har bli- vit erbjuden ett andrahands­kontrakt – men då var kravet tre månadshyro­r på sammanlagt 30 000 kronor i förskott.

– Det är omöjligt för mig att få ihop så mycket pengar.

Många familjer som nu sägs upp har mötts av samma tuffa besked. Det finns inga lägenheter – bara andrahands­kontrakt. I bästa fall.

Studerar till lärare

Jehad Alshiekh och hans fru har bott med fem barn i en tvårummare på Odalvägen i Rissne i ett år. Nu är familjen uppsagd. De yngsta barnen går i skola i Sundbyberg.

– Vi blev erbjudna ett andrahands­kontrakt i Huddinge i ett år. Lägenheten skulle kosta 16 000 kronor i månaden. Det klarar inte vår ekonomi.

En ensamståen­de mamma med tre barn berättar att hon blev uppsagd redan den 1 april.

– Jag fick ett erbjudande om att hyra 50 kvadrat i Rissne för 14 000 kr i månaden. Så mycket pengar tjänar jag inte.

Mosaab Murabieh och hans fru har tre barn. Mosaab har fått fast jobb som snickare och hans fru studerar på snabbspår för att få svensk lärarbehör­ighet. Barnen går i skola och familjen har rotat sig i Sundbyberg – nu måste man flytta.

– Vi hittade en lägenhet i andra hand för 16 000 kronor i månaden. Det är lika mycket som jag får ut i lön. När vi kom till Sundbyberg sa man att vi kunde stanna bara vi fick fast jobb. Nu har vi det men måste ändå flytta.

Roland Sjölin är jurist på Hyresgästf­öreningen. Så här kommentera­r han de höga andrahands­hyrorna.

– Den som hyr i andra hand kan kräva tillbaka pengar i efterhand om hyran anses oskälig. Vanligtvis får den som har lägenheten lägga på tio procent för exempelvis möblemang. Deposition­er ska man se upp med. Det händer ofta att lägenhetsi­nnehavaren hittar på svepskäl för att inte betala tillbaka deposition­en.

Vi blev erbjudna ett andrahands­kontrakt. Lägenheten skulle kosta 16 000 kronor i månaden. Det klarar inte vår ekonomi.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? DYRT. Mosaab Murabieh har fast jobb som snickare och hans fru är snart färdig lärare. De har erbjudits ett andrahands­kontrakt på 16 000 kronor i månaden. ”Det är hela min lön”, säger Mosaab.
FOTO: LEIF OLDENBURG DYRT. Mosaab Murabieh har fast jobb som snickare och hans fru är snart färdig lärare. De har erbjudits ett andrahands­kontrakt på 16 000 kronor i månaden. ”Det är hela min lön”, säger Mosaab.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SKOLA. Patil, 7, och Nadin, 10, vill gå kvar i Örskolan där de har sina kompisar.
FOTO: LEIF OLDENBURG SKOLA. Patil, 7, och Nadin, 10, vill gå kvar i Örskolan där de har sina kompisar.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? VRÄKT. Anas Murad har arbete och fast inkomst – men ingen bostad.
FOTO: LEIF OLDENBURG VRÄKT. Anas Murad har arbete och fast inkomst – men ingen bostad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden