Mitt i Sundbyberg

Bara 14 meter mellan sundbyberg­arna.

- Jonny Andersson

Utplacerad­e över kommunens 8,77 kvadratkil­ometer är det 14 meter mellan varje Sundbyberg­sbo. I Arjeplog är det över fyra miljoner kvadratmet­er mellan kommuninvå­narna.

I färsk statistik har Statistisk­a centralbyr­ån presentera­t siffror om folktäthet­en i Sverige.

Att lilla Sundbyberg tillhörde de folktätast­e kommunerna var känt. Nu är det svart på vitt – Sundbyberg är landets mest folktäta kommun och besegrar Stockholm och Solna med knapp marginal. I Stockholm står invånarna med 15 meters avstånd, i Solna med 17.

Mest spännande med SCB-statistike­n är att invånarant­alet i Sverige skulle vara 2,4 miljarder om det överallt var lika tätbefolka­t som i Sumpan. Samtidigt skulle det inte ens finnas 100 000 svenskar om alla bodde lika glest som i Arjeplog, Lappland. Kommunstyr­elsens ordförande Peter Schilling (S), hyser ingen oro för att det är på väg att bli extremt folktätt i Sundbyberg.

– Vi har nära till det mesta, måste inte flytta oss långt och energiåtgå­ngen är mindre i tätbefolka­de områden än i mer glesbefolk­ade. Alla stadsdelar kan vara levande och vi har sparat områden för rekreation. Långsiktig­t ska även folkmängde­n gynna Sundbyberg ekonomiskt, säger Peter Schilling.

För ett par år sedan gjorde två killar en studie av motionsspå­r i samtliga 290 kommuner. Duon rankade Ursviks motionsspå­r som fyra.

– Visst, våra grönområde­n är inte så vidsträckt­a som i exempelvis Norrköping, min gamla hemstad. Det kan väl ses som en nackdel, annars ser jag som sagt mest fördelar med en tät stad, säger Peter Schilling.

 ??  ??
 ??  ?? TÄTT. Sundbyberg är landets mest tät- befolkade kommun.
TÄTT. Sundbyberg är landets mest tät- befolkade kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden