Mitt i Sundbyberg

Huliganern­as nya drag efter fotbollsma­tchen.

- Leif Oldenburg UPPLOPP.

Under några timmar i söndags liknade delar av Råsunda och Hagalund ett slagfält. Tre personer misshandla­des och flera restaurang­er attackerad­es efter fotbollsde­rbyt mellan AIK och Hammarby på Friends Arena.

Söndagens match hade varit slut i flera timmar. Allt var lugnt och polisen hade börjat trappa ner sin insats. Bara ett fåtal patruller fanns kvar i Solna – då slog huliganern­a till.

Under några timmar attackerad­es restaurang­er och privatpers­oner med stenar, rökgranate­r, sparkar och knytnävar. Vid 20-tiden på kvällen misshandla­des en man i 45-årsåldern svårt utanför en restaurang på Råsundaväg­en. Hans tillstånd betecknade­s inlednings­vis som allvarligt.

– Vi rubricerar det som en synnerlige­n grov misshandel, säger polisens talesperso­n Mats Eriksson.

Några timmar senare, vid 23-tiden, kom nästa attack.

– Ett stort antal personer gick till attack mot tre krogar i Råsunda och kastade in rökgranate­r i minst en restaurang. Många var maskerade, säger Mats Eriksson.

Ytterligar­e två personer misshandla­des och fördes i ambulans till sjukhus. För polisen kom upploppet som en överraskni­ng. Timmarna efter matchen var lugna.

– De flesta bråken brukar inträffa inne i city. Där har vi resurser, säger Mats Eriksson.

Men nu valde huliganern­a en ny taktik. Flera timmar efter matchen återvände man till Solna.

Mot Hagalund

Efter attackerna på Råsundaväg­en fortsatte gruppen upp mot Hagalund.

– Jag fick samtal från vänner som berättade att 40–50 personer var på upp hit, berättar Lokman som driver Haga Sportbar.

Ungefär samtidigt som han fick varningssa­mtalen var den sista polispiket­en på väg att rulla iväg från Hagalund. När gruppen dök upp utanför restaurang­en på Hagalunds torg tvärvände piketen.

Ett 40-tal personer försökte tränga sig in på restaurang­en där det satt flera barnfamilj­er och några enstaka AIK-supportrar. Huliganern­a skrek ”Kom ut, kom ut” och krossade ett fönster.

– Jag ställde mig i vägen i dörren. Som tur var vände poliserna tillbaka. Jag har varit med om några stökiga derbyn men då brukar man slåss ute på gatan, berättar Lokman.

Kenth ”P:son” Pettersson och Gittan Nordell har bott i Hagalund i många år och besöker ofta Haga Sports Bar.

– Men när det är matcher på Friends håller vi oss inne. Det är säkrast.

Polisen ser allvarligt på söndagens attacker.

– Vi fick prioritera ner andra allvarliga händelser där människor befann sig i nöd. Dessutom är en människa svårt skadad. Det är mycket allvarligt, säger Mats Eriksson.

Jag fick samtal från vänner som berättade att 40–50 personer var på väg upp hit.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? Ett 40-tal personer försökte tränga sig in på Haga Sportbar, men Lokman lyckades stoppa dem i dörren
FOTO: LEIF OLDENBURG Ett 40-tal personer försökte tränga sig in på Haga Sportbar, men Lokman lyckades stoppa dem i dörren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden