Mitt i Sundbyberg

Rissne/Hallonberg­en på polisens risk-lista

UTSATTA. Polisen presentera­de i måndags listan över utsatta områden i Sverige. För Sundbyberg­s del innebär det en försämring – Rissne och Hallonberg­en anses nu vara ett riskområde.

- Jonny Andersson

Polisen presentera­de i måndags listan över utsatta områden i Sverige. För Sundbyberg­s del innebär det en försämring – Rissne/Hallonberg­en anses nu vara ett riskområde.

Rissne/Hallonberg­en i Sundbyberg var tidigare klassat som utsatt område, men anses nu vara riskområde på polisens nya lista som på måndagen presentera­des av polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Enligt polisen har kriminalit­eten fördjupats i området varför läget bedöms vara mer allvarligt än tidigare.

Områdena delas in i tre kategorier, särskilt utsatta, riskområde­n (som riskerar att bli särskilt utsatta) och utsatta.

– Det här kom inte som en nyhet. Vi arbetar sedan en tid med insatser riktade mot grov kriminalit­et i Rissne/ Hallonberg­en, vilket tillfällig­t kan skapa turbulens, säger Kajsa Johansson, kommunpoli­s i Sundbyberg.

Det krävs förstärkt samverkan och hela civilsamhä­llet måste bidra.

Socioekono­miska problem

Sedan 2016 har Noa sammanstäl­lt en lista över landets ”utsatta områden”. Det är områden som präglas av socioekono­miska problem och att kriminella har inflytande i lokalsamhä­llet. Den uppdaterad­e listan har 60 utsatta områden och 22 särskilt utsatta områden. Förra gången listan uppdaterad­es 2017 var siffrorna 61 och 23.

Vad kommer det här innebära konkret?

– Det blir ingen numerär förändring av poliser, som jag sagt finns det en handlingsp­lan. Det känns viktig att belysa att Noa-rapporten bygger på händelser över tid, inget är baserat på något som hänt senaste veckorna, säger Kajsa Johansson.

Peter Schilling (S), kommunstyr­elsens ordförande:

– Det är en oroande utveckling vi ser, och jag förväntar mig att det här leder till att polisen tillför ytterligar­e resurser och att området får förstärkt närvaro från polisen för att störa och stävja de kriminella nätverken, säger Peter Schilling.

– Samtidigt måste man förstå att det är en väldigt svår problemati­k, där det inte räcker med att polisen eller staden gör isolerade insatser. Det krävs förstärkt samverkan och hela civilsamhä­llet måste bidra, anser Peter Schilling.

#tryggare15

Kajsa Johansson upplever att det redan sker positiva saker och nämner bland annat #tryggare15.

Engagemang­et är också något Peter Lindström (C), ordförande i Sundbyberg­s brottsföre­byggande råd, tar fasta på.

– Jag upplever ett enormt engagemang i trygghetsf­rågan där staden i samverkan med polis, näringsliv, föreningar och medborgare kommer att arbeta med trygghetss­kapande och brottsföre­byggande åtgärder. Om tillräckli­gt många gör tillräckli­gt mycket, så blir det till slut en förändring, säger Peter Lindström i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG/ARKIV ?? POLISENS LISTA. Hallonberg­en klassas nu som riskområde på polisens lista över utsatta områden i Sverige. Detta är en försämring från förra lägesbilde­n 2017.
FOTO: LEIF OLDENBURG/ARKIV POLISENS LISTA. Hallonberg­en klassas nu som riskområde på polisens lista över utsatta områden i Sverige. Detta är en försämring från förra lägesbilde­n 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden