Mitt i Sundbyberg

Rasmus redo för VM i äventyrsgo­lf: ’’Jag räknar med att de andra har papp-psyke’’

MOS. Rutinerad bangolfare gör VM-debut i Kungälv: ”Jag vill nå topp-10”

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Efter ett helt liv med traditione­ll bangolf har Rasmus Schedin, 28, nu helt sadlat om. I mitten av juni väntar hans första VM i den nyare spelformen, MOS.

Han är i princip född in i sporten och Sundbyberg­s BGF. Både farfar Gösta och pappa Anders har spelat bangolf hela sitt liv så för Rasmus var valet givet. Att spendera tid på bangolfban­an, vid Dimslöjan, blev snabbt favoritsys­selsättnin­gen.

Redan som åttaåring började han tävla på USM. Därefter spelade Rasmus, med få undantag, USM och JSM fram till 2012.

På sina två senior-SM har det som bäst blivit ett brons.

– Det är en rolig sport och samtidigt finns det ingen sport i hela världen som kan vara mer frustreran­de. Ett litet misstag och man blir benhårt straffad, säger Rasmus och fortsätter:

– Jag är noggrann och analytisk som person och de egenskaper­na passar bra för bangolf.

Spelat för Sverige

Den idag 28-åriga Ör-bon även varit med i landslaget och spelat två EM samt ett VM på juniornivå. Även ett par landskampe­r på U23nivå. Som bäst blev det ett lagguld på VM 2007 och han var, en tid, tredjerank­ad i världen.

Dessa kunskaper och meriter har Rasmus tagit med sig in i MOS-golfen. Eller äventyrsgo­lf som det även kallas. MOS är nära besläktad med varianten på filt/ eternit, men man spelar med en vanlig golfboll och underlaget är oftast konstgräs. Hålen ser även lite annorlunda ut och har en annan sorts hinder.

Redan 2012 var Schedin och klubbkamra­ten Ricard Lockner i Tjeckien och tävlade och båda kom på pallen. Men det var inte förrän för ett par år sedan som han bytte spelform helt. Idag är det bara MOS som gäller.

– Det kräver mindre träning, tar kortare tid och jag tycker det är roligare. Jag har i princip lagt ner filt nu. För att gå lågt på filt måste du förbereda dig två dagar, testa 100 olika bollar och ha rätt temperatur på bollen. Med MOS är det en boll och allmänt enklare, vilket jag tycker om.

Första MOS-VM:et

Rasmus är en av tolv spelare som blivit uttagna till årets VM (WAGM) i Kungälv 1416 juni. Hans första i MOS.

– Det ska bli kul att spela ett mästerskap igen, jag har ju inte spelat i ett EM/VM sedan 2009-10. Jag gillar att tävla och hantera de små marginaler­na som blir. Varför blir du uttagen?

– För att det inte finns några som är bättre. Jag har visat på filten att jag kan prestera och jag har spelat extremt mycket bangolf. Jag har en väldigt bra grund att stå på.

SBGK:aren tar ledigt två veckor innan och ska hitta formen.

– Ja, formen har varit sådär på våren så jag har två veckor på mig att förbereda mig och komma i form fysiskt och mentalt.

Rasmus kommer dels tävla enskilt, dels i fyrmanna-lag. De fyra enskilda resultaten räknas samman till en lagtotal.

– Vi siktar på guld med laget och enskilt vill jag nå topp-10, det tycker jag är en rimlig målsättnin­g. Men konkurrent­erna är vassa och har ett försprång i träningsmä­ngd.

Hur kompensera­r du upp det?

– Med psyket. Jag räknar med att de andra har ”papppsyke” och blir nervösa, ha ha. Jag tycker jag har en bra mental styrka efter många års tävlande.

Rasmus är i samma lag som klubbkamra­ten Lockner.

– Det känns bra att ha han i samma lag och Ricard känns även het individuel­lt. Han lär sikta på guld och jag tycker han är favoriten.

Det är en rolig sport och samtidigt finns det ingen sport i som kan vara mer frustreran­de.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? STOLTHET. ”En speciell känsla att vara en av landets bästa och få represente­ra sitt land. En stor stolthet”.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM STOLTHET. ”En speciell känsla att vara en av landets bästa och få represente­ra sitt land. En stor stolthet”.
 ??  ?? ENKLARE, Rasmus gillar MOS-golfen mer för att det är enklare och kräver mindre tid.
ENKLARE, Rasmus gillar MOS-golfen mer för att det är enklare och kräver mindre tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden