Mitt i Sundbyberg

Sundbyberg på 11:e plats

- Jonny Andersson KANON. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 8) 10) 11) 13) 14)

Sundbyberg får som cykelkommu­n ett totalbetyg över snittet i Cykelfrämj­andets kommunvelo­meter. Jämfört med andra medelstora kommuner ligger Sundbyberg på femte plats.

Sedan Cykelfrämj­andet för tio år sedan inledde granskning­en av kommunerna­s cykelpolic­y har 100 kommuner deltagit. Endast 45 kommuner deltog i den senaste granskning­en och för Sundbyberg, som var med för fjärde gången, är resultatet poängmässi­gt över snittet.

Som bekant är Sundbyberg en liten kommun till ytan och det finns 45 kilometer cykelväg som, enligt kommunvelo­metern, sköts med godkänt betyg.

Sett till flera bedömnings­kategorier ligger Sundbyberg bra till, men det brister i informatio­nsoch marknadsfö­ringsinves­teringar samt i cykelpolit­ik.

Stefan Bergström (C) ordförande i Stadsmiljö- och tekniska nämnden är inte riktigt med på den sista beskrivnin­gen och Cykelfrämj­andets bedömning.

– Vi har medvetet inte antagit en cykelplan utan utgår från vårt mobilitets­program för ökat resande till fots, med cykel och kollektivt­rafik. Sedan anser jag att det finns ett stort politiskt engagemang kring framkomlig­het för cyklister i Sundbyberg.

På 11:e plats

Totalt får Sundbyberg 64 av 90 möjliga poäng och hamnar på 11:e plats av 45 granskade kommuner. Bland kommuner i snarlik

Bra cykelvägar

På väg längsmed Lötsjön stoppar vi Lennart Tjernlund, bosatt på Råsundaväg­en i Solna, som börjat cykla på senare år.

– Jag gillar det och i Sundbyberg är det riktigt bra med cykelvägar. Man kan ta sig fram och här nere kring Lötsjön är det helt kanon.

Naturreser­vatet LötsjönGol­fängarna planeras bli större, vad tycker du om det?

– Helt perfekt. Det är skönt att komma ner hit och vi behöver bevara, inte bara bygga, säger Lennart Tjernlund. ● Listan över landets 15 bästa cykelkommu­ner (av 45 deltagande): Uppsala (88 poäng) Linköping (80,5) Lund (78) Karlstad (75) Växjö (71,5)

I fjol, för 2017, vann vi bland mindre kommuner. Nu hade vi varit överlägsna i den gruppen, men har flyttats upp som medelstor kommun.

Sollentuna och Helsingbor­g Jönköping och Göteborg Luleå Sundbyberg och Malmö Stockholm Östersund och Sundsvall (70,5) (67) (66) (64) (63,5) (61,5)

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? Lennart Tjernlund gillar att cykla i Sundbyberg och vägen runt Lötsjön tycker han är ”helt kanon”.
FOTO: JONNY ANDERSSON Lennart Tjernlund gillar att cykla i Sundbyberg och vägen runt Lötsjön tycker han är ”helt kanon”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden