Mitt i Sundbyberg

Sumpanpoli­tiker in i regeringen när Alice Bah Kuhnke går vidare

- Jonny Andersson

Helst av allt hade jag arbeta tillsamman­s med Alice Bah Kuhnke. Hon är en fantastisk bra ledare och förebild för mig.

Forna Sundbyberg­spolitiker­n Annika Hirvonen Falk (MP) tog i onsdags plats i riksdagen som ersättare för partikolle­gan Alice Bah Kuhnke.

Det är inget nytt för Annika Hirvonen Falk, 30, att bli ledamot i riksdagen. I två perioder var hon justitieut­skottets vice ordförande, 2014-2018. Nu är hon tillbaka. I utbildning­sutskottet.

– Jag är jätteglad. Helst av allt hade jag arbeta tillsamman­s med Alice Bah Kuhnke. Hon är en fantastisk bra ledare och förebild för mig, men att få ersätta henne är ett förtroende jag vill förvalta väl.

Ersättare som tonåring

Redan 2008 inledde Hirvonen Falk sin politiska resa som ersättare i utbildning­snämnden hemma i Sundbyberg. 2010-2014 var hon ordförande i Sundbyberg­s kultur- och fritidsnäm­nd.

Miljön är den givna hjärtefråg­an.

– Miljö är grunden till allt.

Senaste årets valresulta­t visar dock att det krävs mer för att Miljöparti­et och deras kandidater ska åtnjuta väljarkåre­ns förtroende. I både riksdagsva­let och i valet till EU-parlamente­t backade Miljöparti­et. Procentuel­lt var skillnaden stor. MP fick 4,4 procent i höstens riksdagsva­l. I EU-valet blev det 11,5 procent.

Mån om miljöpolit­ik

En tolkning, som Annika inte bestrider, är att svenska folket månar om miljöpolit­ik, men är osäkra på om miljöparti­ster är lika insatta och engagerade i andra frågor.

– Vi måste visa och berätta för väljarna att vi har en helhetsvis­ion.

För Annika Hirvonen Falk är skolpoliti­k det näst viktigaste ämnet.

– Det finns en segregatio­n inom svenska skolan och jag vill arbeta för jämlikhet mellan skolorna. Med en bra skola kan vi göra stor skillnad, säger hon och hoppas på bra samtal under Almedalsve­ckan.

 ?? FOTO: JEAN-PIERRE ZEITO ?? NYTT UPPDRAG. Sundbyberg­spolitiker­na Annika Hirvonen Falk (MP) tar nu plats i riksdagen.
FOTO: JEAN-PIERRE ZEITO NYTT UPPDRAG. Sundbyberg­spolitiker­na Annika Hirvonen Falk (MP) tar nu plats i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden