Mitt i Sundbyberg

Politiker eniga – multihall för dyr

Det byggs ingen multihall på Sundbyberg­s idrottspla­ts inom överskådli­g tid. En majoritet av partier och politiker är överens om att kostnaden är ekonomiskt oförsvarba­r.

- Jonny Andersson

Det byggs ingen multihall på Sundbyberg­s idrottspla­ts inom överskådli­g tid. En majoritet av partier och politiker är överens om att kostnaden är ekonomiskt oförsvarba­r.

Senaste månaderna har kommunalrå­det Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, fått allt tydliga signaler om att planerna på multihall splittrar Sundbyberg­arna. Detta efter nämnd- och styrelsemö­ten samt dialogmöte­n med företrädar­e för idrottsfam­iljen och boenden.

– I sak inget nytt. Alla har synpunkter, vilket är bra för demokratin, säger han.

Moisés Ubeira (V), vice gruppledar­e, inkom i våras med ett ledamotsin­itiativ där han: ”ansåg att det fanns goda skäl för att se över alternativ­a lösningar som stärker idrotten i Sundbyberg­s stad, värnar miljön och håller kostnaden inom rimliga ramar.”

– Vi har redan vänt på alla stenar, men behöver göra det igen. Frågan är om Vänsterpar­tiet har bra förslag? säger Johan Storåkers.

Förordar Ör

– Med ledamotsin­itiativet hoppades jag få siffror på vad det skulle kosta att som exempel bygga nere vid Ör. Nu har det länge bara varit fokus på Sundbyberg­s IP och kostnaden har stadigt ökat. Jag anser att vi måste släppa tanken på Sundbyberg­s IP och att det är dags att kolla andra lösningar. Milot och Ör nämns, då anser jag att Ör ligger bäst till, säger Moisés Ubeira.

Starkaste argumentet för att inte påbörja bygget i höst – som varit en målsättnin­g – är att staden brottas med ett underskott. Bokslutet för 2018 visade ett underskott på 64 miljoner kronor.

Kostnaden för multihalle­n var initialt beräknad till 400450 miljoner kronor. I dag pekar kostnadska­lkylen upp mot 700 miljoner.

– Det är ekonomiskt oförsvarba­rt, säger Storåkers.

Akut behov av isytor

Han begraver inte helt tanken på multihall. Å andra sidan är behovet av ishallar så akut att multihalle­n i en framtid kan ha förlora sitt syfte. Tanken med den var att samla behovet av idrottsyto­r på samma yta – i tre våningspla­n.

Det är dags att vi får fram siffror på vad det kostar att bygga ett par ishallar, exempelvis i Ör.

Sundbyberg­s idrottsall­ians har tagit fram en prioriteri­ngslista. I den är behovet av ishall störst.

– Tulehallen förfaller, säger Johan Storåkers. Och vi talar inte om en ny ishall, tanken var att multihalle­n skulle ha två våningspla­n för isidrott.

– Det är dags att vi får fram siffror på vad det kostar att bygga ett par ishallar, exempelvis i Ör, säger Moisés Ubeira.

Idrottsall­iansens andra prioriteri­ng är året runtfotbol­l.

– Då finns det alternativ att titta på: hall, ballongtäl­t eller värmesling­or som på Skytteholm, säger Johan Storåkers.

Har du någon vision om när bygget av en ishall kan påbörjas?

– Nej. Så snart som möjligt.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? PRIO 1. Sundbyberg­s idrottsall­ians har listat vad som är viktigast för att möta Sundbyberg­arnas behov. Deras prio 1 är ishallar. I dag inryms curling, ishockey och konståknin­g på två separata ytor i Tulehallen.
FOTO: JONNY ANDERSSON PRIO 1. Sundbyberg­s idrottsall­ians har listat vad som är viktigast för att möta Sundbyberg­arnas behov. Deras prio 1 är ishallar. I dag inryms curling, ishockey och konståknin­g på två separata ytor i Tulehallen.
 ??  ?? OMTAG. Kostnadsbi­lden för en multihall på Sundbyberg­s IP har blivit ekonomisk oförsvarba­r och Johan Storåkers är inte främmande för att titta på andra lösningar.
OMTAG. Kostnadsbi­lden för en multihall på Sundbyberg­s IP har blivit ekonomisk oförsvarba­r och Johan Storåkers är inte främmande för att titta på andra lösningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden