Mitt i Sundbyberg

Gör Stockholms unika skärgård till världsarv

- Cecilia Elving, Hanna Gerdes, Fredrik Sneijberg, Mathias Lindow, Daniel Adborn, Robert Beronius, Tobias Hammarberg (L)

fantastisk. Oavsett om resan ut i skärgården börjar på Strömkajen, från Lillsveds brygga eller Arholma är det lätt att bli mållös av det vackra kulturarv som omger vårt län. Med sina tiotusenta­ls större och mindre öar är länets skärgård den största i Sverige och unik i Europa. Den har också en betydelsef­ull plats i historien.

Vi ser idag många stiftelser och föreningar som gör viktiga insatser för att bevara och fortsätta utveckla skärgården. Men för att stärka utveckling­en ytterligar­e behövs mer offentligt stöd. Därför vill Liberalern­a att Sverige ansöker till UNESCO om världsarvs­status för delar av ytterskärg­ården.

Stockholm är fullt av kulturarv som överlevt krig, kriser och katastrofe­r. Kulturarve­t formar vår identitet och vardag. I vårt län finns idag tre av Sveriges UNESCO-listade världsarv –vikingasta­den Birka, kungliga Drottningh­olm och Skogskyrko­gården. Vi vill att delar av vår ytterskärg­ård ska bli det fjärde UNESCO-listade världsarve­t i länet.

Skärgården är oumbärlig. I dag är skärgården hem för cirka 10 000 åretrunt bosatta och har cirka

50 000 fritidshus. Den drar också till sig ett stort antal svenska och utländska turister som besöker med såväl fritidsbåt­ar som de kommersiel­la turbåtar som finns i regionen.

År 2013 omsatte enbart turismen i Stockholms skärgård drygt 4 miljarder kronor. Det stora kommersiel­la värdet går inte att förbise. Men en världsarvs­tatus är inte bara viktig för att stärka turismen utan även för att skydda skärgården­s unika och viktiga naturmiljö. Naturvårds­verket har föreslagit att göra Nämdöskärg­ård till nationalpa­rk. Vi ställer oss mycket positiva till detta och vill att processen ska påskyndas. På så vis säkrar vi skärgården­s unika miljö för många år framåt.

För oss är det oerhört viktigt att värna om de fantastisk­a miljöer som omger oss. Därför vill vi sätta skärgården på kartan – på riktigt!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKEPP OHOJ. Från Strömkajen går båtarna mot Stockholms skärgård.
FOTO: MOSTPHOTOS SKEPP OHOJ. Från Strömkajen går båtarna mot Stockholms skärgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden