Mitt i Sundbyberg

Vagndepån i Rissne rustas för 637 miljoner.

- Jonny Andersson

Regionens trafiknämn­d har nu fattat genomföran­debeslut att bygga ut tunnelbane­depån i Rissne. Kostnaden beräknas till 637 miljoner kronor.

Det kommer att hända mycket i Madendalen de närmaste åren. En ny spårvagnsd­epå ska anläggas, dessutom ska den 45 år gamla T-banedepån moderniser­as.

Arbetet påbörjas i höst och depån beräknas stå färdig 2024. Då ska den klara fler vagnar och ha tvätt- och saneringsh­allar, vilket saknas i dag.

Som känt har staden dålig ekonomi, i det här fallet kan dock inte mark säljas till Landstinge­t.

– Det finns ett avtal sedan tidigare. Sundbyberg­s stad har åtagit sig att härbärgera både tunnelbane- och spårvagnar, säger Stefan Bergström (C), ledamot i Trafiknämn­den – Region Stockholm.

Stefan Bergström är stadsmiljö- och exploateri­ngskommuna­lråd i Sundbyberg. Depåerna ser han som en del i satsningen på området Madendalen.

– Vi vill göra oss av med barriärer i Sundbyberg.

Som exempel ska barriären Enköpingsv­ägen byggas bort som genomfarts­led.

– Enköpingsv­ägen är tänkt att bli stadsgata – som det är i dag är det knappt möjligt att skicka en 10-åring från Ursvik att handla på Willys. Visionen är att det byggs 7 000 bostäder och skapas 30 000 arbetsplat­ser i Madendalen, säger Stefan Bergström.

Vagndepån är en annan barriär, som redan i dag avskärmar delar av Rissne.

– Ja, man behöver runda depåområde­t.

Vill skapa stadsväv

Här tittar staden på förutsättn­ingar och möjlighete­r att bygga in depån – enligt samma princip som vid nedgrävnin­gen av järnvägen vid Sundbyberg­s pendeltågs­station – och då få möjlighet att fläta samman Rissne, Madendalen och Ursvik.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSON ?? FLER VAGNAR. Den moderniser­ade depån i Rissne ska klara av fler vagnar ha hallar för bland annat klottersan­ering.
FOTO: JONNY ANDERSON FLER VAGNAR. Den moderniser­ade depån i Rissne ska klara av fler vagnar ha hallar för bland annat klottersan­ering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden