Mitt i Sundbyberg

Trädilska i Rissne när popplar fälls Lövträdsal­lén längs Rissnelede­n, Hallonberg­en ska sågas ner för att bereda plats för hus och cykelväg. Ett beslut som väckt ilska hos bland annat Naturskydd­sföreninge­n.

Ska ge plats åt cykelväg och bostadshus: ”Nya träd är en klen kompensati­on”

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Över en miljon arter i världen är i dag hotade och varje beslut som fattas måste granskas ur det perspektiv­et.

Lövträdsal­lén längs Rissnelede­n, Hallonberg­en ska sågas ner för att bereda plats för hus och cykelväg. Ett beslut som väckt ilska hos bland annat Naturskydd­sföreninge­n.

När Hallonberg­ens centrum byggs om ska det anläggas cykelväg och byggas nya flerbostad­shus utmed Rissnelede­n. På bekostnad av 24 popplar.

Beslutet att såga ner träden har väckt ilska och besvikelse.

– Jag förstår reaktioner­na och tror att alla har en relation till träd. Jag är inte så insatt i vad som sagts och beslutats, sade kommunalrå­det Stefan Bergström och satte klorna i ärendet dagen innan midsommara­fton.

Linda Bell, ordförande i Naturskydd­sföreninge­n i Solna Sundbyberg, anser att de uppåt 40 år gamla träden bör skyddas. Hon har tidigare tagit strid för naturen i båda kommunerna och gör det igen.

– Situatione­n för biologisk mångfald är akut. Över en miljon arter i världen är i dag hotade och varje beslut som fattas måste granskas ur det perspektiv­et. Alla måste hjälpas åt.

Mycket fågelkvitt­er

Tidiga sommarmorn­ar, innan biltrafike­n kommer igång, ljuder fågelsång i lövverken. Allén fungerar även som draperi mellan bostadshus­en och företagsfa­stighetern­a på andra sidan gatan.

I popplarna trivs bland annat fladdermös­s.

Hittar inte fladdermös­sen andra träd om popplarna tas bort? – Det är inte så enkelt att fladdermös­s eller andra arter hittar en annan plats. Här handlar det om äldre träd med många håligheter som är enormt viktigt för vissa arter. Även för groddjur, lavar med mera, säger Linda Bell.

Hon beskriver med oro senaste årens ingrepp i den gröna kilen och specifikt i Igelbäcken. I biotopskyd­dsområden omnämns småvatten och alléer som extra viktiga. Linda Bell upplever därav Länsstyrel­sen i Stockholm som tandlös när de ger dispens att avverka popplarna.

Stefan Bergström, ordförande kommunstyr­elsens exploateri­ngs- och näringsliv­sutskott samt ordförande Stadsmiljö- och tekniska nämnden, är inte beredd att slå experterna på fingrarna efter några dygn lägesanaly­s.

– Att fälla träden är konsekvens­en av andra beslut, förklarar han. Popplarnas rötter kan förstöra cykelvägen. Det är bättre med andra träd, som ska planterar inom ett år. I Sundbyberg arbetar vi hårt för att värna om biologisk mångfald. Vi kommer att göra det också framöver, precis som det måste vara i landets mest tätbefolka­de stad.

– Nya träd är en klen kompensati­on och vi behöver se värdet i att bevara ett naturarv. En gång i tiden har den här allén planterats, säger Linda Bell.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? 24 POPPLAR. I samband med att Hallonberg­ens centrum byggs om ska en lång lövträdsal­lé tas bort.
FOTO: JONNY ANDERSSON 24 POPPLAR. I samband med att Hallonberg­ens centrum byggs om ska en lång lövträdsal­lé tas bort.
 ??  ?? KRITISK. Att popplarnas rötter kan skada vägar och ledningar ser Linda Bell som dålig ursäkt och menar att det handlar om ovilja att inte planera om med några meter.
KRITISK. Att popplarnas rötter kan skada vägar och ledningar ser Linda Bell som dålig ursäkt och menar att det handlar om ovilja att inte planera om med några meter.
 ??  ?? CYKELVÄG. Där popplarna står idag ska en gång- och cykelväg anläggas.
CYKELVÄG. Där popplarna står idag ska en gång- och cykelväg anläggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden