Mitt i Sundbyberg

Sju Sumpanåkar­e med i elitserien i konståknin­g 19/20

Två nya KKSu:are får chansen i elitserien

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Det är helt makalöst att vi som en liten förening kan ha med så många.

Förra säsongen hade konståknin­gsklubben Sundbyberg med fem ordinarie åkare i elitserien. Till 2019/20 har ytterligar­e två åkare från KKSu kommit med.

Varje säsong genomförs elitserien i konståknin­g runtom i Sverige. Det är en återkomman­de serie tävlingar för landets elitskikt och de tävlar i sju olika klasser. Totalt runt 115 åkare, från hela landet, kör de fem deltävling­arna plus en efterfölja­nde final.

Förra säsongen hade KK Sundbyberg med fem åkare och en ordinarie utmanare.

Till 2019/20 får KKSu med sju fasta konståkare i elitserien. Till i höst gör Alicia Bergström och Julia Dzibalova debut som ordinarie åkare och ansluter sig till den övriga kvintetten.

– Alla sju kvalade dessutom in på övre halvan så de blev uttagna med god marginal. Det är egentligen helt makalöst att vi som en liten förening kan ha med så många, berättar Gunnar Lande som är tävlingsan­svarig i klubben.

Trea i Sverige

Solna Konståknin­g kommer att ha flest åkare med (12) och tvåa är Tibro (9). Tillsamman­s med Stockholms KK, Älta och Stockholms ASK kommer Sumpan på delad tredjeplat­s gällande antal elitseried­eltagare.

I Elitserief­inalen 2018/19 tog KKSu dessutom två pallplatse­r via Tova Lantz Harari (silver) samt Signe Thörn (brons) i ungdom 15-klassen. Att förklara varför klubben går bra i elitserien är inte helt lätt, menar Lande.

– Ja, det är en bra fråga. Vi är en välfungera­nde liten förening med bra tränare. Vår huvudträna­re Vera Pokrovskaj­a gör ett stort jobb och vi har även tio A-åkare i träning, fortsätter Lande.

Kan inte träna hemma

Konståknin­gen är en året runt-sport och avbrotten för de som satsar är få. Men det går inte att satsa på hemmaplan i Tulehallen. Den är stängd för säsongen sedan länge.

Så nu under sommaren sker träningen på olika läger i Sverige. Just nu är flertalet Sumpan-åkare i Katrinehol­m och senare i juli väntar läger i Katrinehol­m (igen), Luleå och Hofors.

Elitserien börjar första helgen i september uppe i Luleå. Då har Tulehallen knappt blivit uppspolad.

– Vi hoppas ha is hemma veckan innan tävlingsst­art. Det är givetvis bekymmersa­mt och det funkar ju egentligen inte för oss. I slutet av sommaren kommer vi träna på Ekerö och i Salem för det är de hallarna vi kan få tider.

– Det är slitsamt för åkarna att hinna med träning och skola och framför allt blir det dyrt. Men det är bara att gilla läget, det är dom förutsättn­ingarna vi har i Sundbyberg. Vi behöver den nya hallen.

 ??  ?? ELITÅKARNA. Alicia Bergström, Elfrida Lande Lundqvist, Julia Dzibalova, Melina Arrenius, Mia Malin, Signe Thörn, Tova Lantz Harari tävlar i elitserien för KKSu i vinter. FOTO: PRIVAT
ELITÅKARNA. Alicia Bergström, Elfrida Lande Lundqvist, Julia Dzibalova, Melina Arrenius, Mia Malin, Signe Thörn, Tova Lantz Harari tävlar i elitserien för KKSu i vinter. FOTO: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden