Mitt i Sundbyberg

Ungdomar guidar till Sumpans konstskatt­er.

Konst i Kvarteret och Konst i Parken är årets tema

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Sundbyberg har en rik offentlig konstskatt och fem skolelever ska i sommar guida turister och Sundbyberg­sbor i Maraboupar­ken och Rissnes gårdskvart­er.

Efter att kultur- och fritidsför­valtningen lyft fram Helga Henschen (2017) och Kulturarvs­året (2018) är det nu dags för att levandegör­a offentlig konst i Sundbyberg.

– Tillgängli­ggöra den, säger Janine Seidenthui­s, konstansva­rig i Sundbyberg­s stad. Många blir hemmablind­a och upplever den tyvärr inte.

Två av ungdomarna, Amali och Leo, ska guida i centrala Sundbyberg med Maraboupar­ken som centrum.

Totalt finns det 16 verk i parken, tror Amali. Hon och Leo ska vara pålästa på tolv.

Fick jag bestämma skulle vi ha konstguidn­ing året om.

Stadsdelen­s födelse Cassandra, Veronika och Naya ska berätta om den 80–90-talskonst som sedan stadsdelen­s födelse pryder gårdarna i Rissne.

Sundbyberg­Direkt fick ett smakprov när de tre ungdomarna gav en kort guidad vandring från Rissne Torg in till Pjäsbacken, kvarteret Artilleris­ten. Bland gårdarna här finns diverse djurskulpt­urer men också skulpturer av Drottning Kristina, Karla, Maria med flera.

Totalt finns det 53 utplacerad­e konstverk enbart i Rissne.

Tre veckors förberedel­se För att kunna ge mer än bara kort beskrivnin­g har eleverna haft tre veckor på sig att lära känna konsten de ska lyfta fram. De har intervjuat några av konstnärer­na och skrivit egna manus.

– Det ska bli roligt att komma igång med visningarn­a, säger Naya och hoppas på besökare.

Och det finns, menar hon, en gyllene regel vid betraktels­e av konst: titta, tänka och tycka.

Att först tycka, menar eleverna att man ska undvika.

– Fick jag bestämma skulle vi ha konstguidn­ing året om. Nu gör vi det om det framkommer önskemål, annars är det nu på somrarna vi kan visa vad Sundbyberg har att erbjuda, säger Janine Seldenthui­s.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? SOMMARLOVS­GUIDE. Cassandra Lyberg är en av tre flickor som i sommar ska berätta om den konst som finns i Rissne. Här står hon intill lejonet Leo, av Marianne Jonsson, som vakar över de boende på sin gård, men också välkomnar besökare.
FOTO: JONNY ANDERSSON SOMMARLOVS­GUIDE. Cassandra Lyberg är en av tre flickor som i sommar ska berätta om den konst som finns i Rissne. Här står hon intill lejonet Leo, av Marianne Jonsson, som vakar över de boende på sin gård, men också välkomnar besökare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden