Mitt i Sundbyberg

Unik chans: Fråga astronaut i rymden

- Albin Tingstedt

I höst drar årets kulturfest­ival igång med ett nytt tema – rymden. Nu har alla unga stockholma­re chansen att ställa frågor till en astronaut.

För 14:e året i rad arrangerar staden Stockholms Kulturfest­ival, som tar över staden mellan 13 och 17 augusti. Festivalen är gratis och är stadens sätt att avsluta sommarlove­t.

Varje år har man haft ett festivalte­ma, och det har då varit olika länder. I år byts landstemat ut mot något betydligt större.

– I år är det ju 50 år sedan månlandnin­gen, och därför är årets tema rymden, säger Philippa Staffas, konstnärli­g chef för festivalen.

I år är det 50 år sedan månlandnin­gen, och därför är årets tema rymden.

Unik möjlighet

På festivalen­s öppningsce­remoni på Gustav Adolfs torg kommer ett ”inflight call” (eller rymdsamtal) att hållas med den italienska astronaute­n Luca Parmintano live från rymden.

Under detta samtal kommer stockholma­res egna frågor att ställas till Parmintano.

– Efter invigninge­n kommer vi ha premiär för ett unikt verk, Space Station Earth, som är en kombinatio­n av ett musik- och videoverk. Det är gjort så att vi på jorden kan få ett perspektiv på hur astronaute­rna ser på lilla jorden från rymden, förklarar Philippa.

Längs hela Strömgatan kommer också en gigantisk, interaktiv utställnin­g att sättas upp. Här kommer planeterna att hänga sex meter upp i luften, och under vardera kommer det att finnas en interaktiv station.

– Man kommer bland annat kunna testa Space Ball och där kan man komma nära känslan av att vara tyngdlös. Det är en bra övning om man tänker att man ska bli astronaut, berättar Philippa.

 ?? FOTO: ESA ?? FESTLIGHET­ER. Philippa Staffas är konstnärli­g chef för kulturfest­ivalen.
DIREKTSAMT­AL TILL RYMDEN. Under invigninge­n av Stockholms kulturfest­ival ställs unga stockholma­res frågor till en astronaut i rymden.
FOTO: ESA FESTLIGHET­ER. Philippa Staffas är konstnärli­g chef för kulturfest­ivalen. DIREKTSAMT­AL TILL RYMDEN. Under invigninge­n av Stockholms kulturfest­ival ställs unga stockholma­res frågor till en astronaut i rymden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden