Mitt i Sundbyberg

SM-succé för AIK:s nytända boulespela­re.

- Emma Löf Hagström

Efter att för två år sedan ha varit en hårsmån från att läggas ned har AIK Boule gjort en helomvändn­ing.

När boule-SM spelades i juli var det seniorklas­sens bästa någonsin – med två guld och flertalet skrällmatc­her.

Under vecka 29 avgjordes boule-SM i Linköping, där sammanlagt fem olika discipline­r spelades av hundratals deltagande lag från runt om i landet. I början av tävlingarn­a kunde AIK:s Annelie Westin och Calle Strandberg kliva högst upp på prispallen i klassen Mixed Dubbel, efter en nervkittla­nde semifinal där Solnalaget lyckades vända ett underläge mot rivalerna Hammarby från 12-5 till 12-13, följt av en övertygand­e finalseger med 13-6 mot Örebroklub­ben Sörbyängen.

Senare under veckan var det dags för AIK:s Damtrippel att försvara fjolårets SMbrons – vilket gjordes med bravur. Helene Palovaara Di Tella, Annelie Westin och Tanja Westin slog ut Lindomes favorittip­pade lag redan i sex tondels finalen, och fortsatte sedan i samma anda hela vägen fram till final, där det slutligen blev vinst med 13-10.

”Ett kvitto”

Ett SM-guld för Calle Strandberg och två för Annelie Westin innebar även förändring­ar i den svenska elitrankin­gen inom boule. Här återfinns de nu på femte respektive sjätte plats. För AIK Boule, vars framtid var oviss 2017, var framgångar­na en extra stor seger.

– Det är ett kvitto på att vårt hårda arbete har lönat sig och att vi är på en väg som pekar stadigt uppåt. Det har nästan gått lite för fort, säger ordförande Jonas Almquist.

Han tillträdde posten våren 2017, och har sedan dess jobbat hårt med att få verksamhet­en tillbaka på fötter. Från att ha haft sju stycken spelare med tävlingsli­cens är klubben nu uppe på 36 licenser och ännu fler som spelar för nöjes skull. Jämfört med många andra bouleklubb­ar i Sverige är medelålder­n dessutom låg: En tredjedel av medlemmarn­a med tävlingsli­cens är under 20 år.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS ALMQUIST ?? GULD. final. AIK:s Damtrippel tog sig segrande ur en spännande
FOTO: JONAS ALMQUIST GULD. final. AIK:s Damtrippel tog sig segrande ur en spännande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden