Mitt i Sundbyberg

Här är bästa tipsen för att lyckas på loppis!

Vill du förnya hemmet, men har inte riktigt kapital att göra det? Lugn! Med loppisfynd, second hand och återvunna möbler blir hemmet både snyggt och personligt. HÅLLBAR DESIGN. En supertrend – klä eller måla om något gammalt

- Text: Erika Linden Jansson

Tänker du på uppstoppad­e illrar, udda serviser och klumpiga trämöbler när du tänker på second hand och loppislado­r?

Visst är det så – om det är den stilen man är ute efter. Men återanvänt appliceras idag på alla stilar och finns i alla prisklasse­r, och flera större företag arbetar aktivt med att återvinna och förnya antingen sina egna eller andras möbler.

Hållbar design har blivit en allt större faktor när vi inreder, och att spara på resurser och onödiga konsumtion­skostnader är inget ovanligt vid budgeterin­g.

Så tänk ett extra varv innan du köper nytt – kolla runt på marknader, sajter, mormors vind och rota i vännernas förråd.

Hemlighete­n ligger i att tänka ett steg längre, att visalisera det klara resultatet. Stolen, soffan, byrån eller lampan kanske inte ser mycket ut för världen, men vad händer om du dammar av, klär om, slipar och målar? Satsa på en nygammal look – och skapa en stil som ingen annan har!

Klä om ...

Se dig om i huset efter stolar du inte gillar eller har tröttnat på. Kolla på vinden, i källaren eller i garaget.

En ful stol kan bli fantastisk med lite jobb. Om det är en gammal stol du ska klä, så strunta i att ta bort det gamla tyget.

Risken är stor att stoppninge­n följer med och då får du onödigt mycket att göra.

Dammsug det gamla tyget och slå på det med en mattpiska. Om du använder häftpistol blir arbetet lättare om du köper en pistol med näbb. Använd gärna tyg med lite stretch.

... och måla om

Allt mår bra av lite färg, vare sig det är en neutral nyans som gömmer skavankern­a eller en färgklick som höjer rummet.

Börja med att tvätta med målartvätt. Använd handskar. Skölj noga och skrapa bort lösa färgflagor. Spackla och slip ner ojämnheter, damma av.

Måla gärna med lackfärgsg­rund innan du applicerar själva färgen. När du ska måla köksskåp och dörrar: montera bort alla beslag. Förarbeta på samma sätt som ovan.

Bäst målningsre­sultat uppnås om du har utrymme att låta luckorna ligga plant. Måla kanterna och insidan först. När luckan torkat vänder du på den och målar utsidan.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKYNDA ATT FYNDA. Det du hittar på loppis kan bara behöva lite omvårdnad, nytt tyg eller en skvätt färg – så är möbeln som ny och dessutom har en historia.
FOTO: MOSTPHOTOS SKYNDA ATT FYNDA. Det du hittar på loppis kan bara behöva lite omvårdnad, nytt tyg eller en skvätt färg – så är möbeln som ny och dessutom har en historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden