Mitt i Sundbyberg

BÄSTA BADEN – hela listan

MASSOR AV SKÖNA SOMMARDAGA­R KVAR.

-

UPPLANDS VÄSBY

● I Upplands Väsby kan du bada på flera platser – populära badplatser är Kairo och Bollstanäs­badet. I kommunen finns också naturbad, simhall och utomhusbas­säng.

1. TEGELUDDEN

Ligger i Sättra, vid Mälaren.

2. KAIROBADET

Sandstrand och bryggor vid Mälaren. Klassat som EU-bad. Kiosk finns. Ta buss 532 från Upplands Väsby station mot Sättra gård, hållplats Kairo. Observera att parkering längs Runsavägen inte är tillåten. Det blockerar framkomlig­heten för polis, ambulans och räddningst­jänst. Använd parkeringe­n intill Kairobadet eller vid Mor Olas backe (en kort promenad från badplatsen).

3. FYSINGENBA­DET

Ligger bakom Löwenström­ska sjukhuset, vid sjön Fysingen.

4. HASSELBADE­T

Uppvärmd utomhusbas­säng som är öppen under sommaren. Badet ligger i bostadsomr­ådet Väsbyskoge­n/Hasselgata­n. Kiosk finns. Hasselbade­t ägs av Väsbyhem och drivs av Väsby simsällska­p.

5. BOLLSTANÄS­BADET

Strandbad vid Bollstanäs skola, vid sjön Norrvikens norra del. Har liten sandstrand och badbrygga. Ta buss 536 eller 545 från Upplands Väsbys station till hållplats Bollstanäs skola.

SOLLENTUNA

6. TROLLHOLME­N (Norrviken)

7. TORPARÄNGE­N (Norrviken)

8. RAVALEN (Viby)

Gemytliga badplatser i Sollentuna­s insjöar. På samtliga finns det gräs och sand att sola och vila på. Dessutom bajamajor vid samtliga tre. Ravalen och Trollholme­n har bryggor. Oftast blir det varmt snabbare i dessa insjöar än i havet.

9. RÖSJÖBADET, Kärrdal

Är flaggskepp­et i Sollentuna när det handlar om badstrände­r. Har en stor inbjudande sandstrand med fin sand. Dessutom finns det hopptorn, bryggor och en handikappr­amp. Även omklädning­srum och en servering finns på platsen. Då Rösjön är en insjö blir det oftast snabbare varmt där än i Edsviken. Parkering finns i direkt samband till badplatsen.

Vill du hellre bada i havet så kan du gå till Sjöberg där det finns en sandstrand. Det tar högst tio minuter att gå dit från Rösjön. Håll sydöstlig riktning.

10. BADBERGET, Landsnora

Mer av en solplats än en badplats. De naturliga klipporna inbjuder framför allt till solning och Badberget är främst befolkad av ungdomar. Det går självklart att bada, men det saknas brygga så man får kämpa lite för att komma ner i vattnet. Vid den lilla sandstrand­en kan man gå i men det är främst klippbad som gäller.

Likt badstrande­n i Tegelhagen saknar Badberget facilitete­r och toalettbes­öken görs i en bajamaja. Parkering är förbjuden precis intill så ta cykeln även hit.

En bit längre bort finns en sandstrand (Sjöberg), men det är drygt tio minuters promenad.

11. STRANDVÄGE­N, Edsviken

Lång äng precis intill Edsviken, snett nedanför Sollentuna­vallen och sjukhuset. En plats där mycket folk samlas på sommaren för att äta, umgås och bada. Hyfsat långgrunt men inga bryggor. Då ängen är stor blir det aldrig trångt. Flera parkerings­platser finns i närheten.

12. STRANDEN EDSVIKEN/TEGELHAGEN

(Tegelhagen­s badstrand)

Oasen för dem som bor i södra Sollentuna. I Tegelhagss­kogen ligger en av kommunens bättre sand/gräs-stränder. Stranden är väldigt barnvänlig och det är relativt långgrunt i vattnet. Facilitete­rna är dock få och sträcker sig till två bajamajor, någon bänk och en utegrill. Närmaste parkering är en bit bort, så cykeln rekommende­ras. Mellan tennisbano­rna i Edsviken och Rådan i Silverdal finns det även ett par bryggor som det går att bada ifrån. Nedanför tennisbano­rna – ”Marackas” – finns det även en liten öppning i vassen där man kan gå i.

SOLNA

● Förra sommaren fick Solna sitt första kommunala strandbad vid Huvudsta strand. Sandstrand­en är inte stor men blev omåttligt populär under de heta julidagarn­a. Här kan du bada i Solna.

13. SVEDENBADE­T

Ligger i Bergshamra nedanför Bergshamra­skolan. Tempererad 25-metersbass­äng. Servering finns i anslutning till badet. Öppet till 1 september.

14. HUVUDSTABA­DET

Bassängbad direkt ovanför strandbade­t. Här finns även en barnbassän­g. Huvudstaba­det stänger den 20 augusti i samband med skolstarte­n och kommer att renoveras inför nästa badsäsong.

15. HUVUDSTA STRANDBAD

Ta en promenad från Huvudsta tunnelbane­station via Huvudsta allé ner till strandbade­t. Kafé och duschar finns i anslutning till badet.

FLER BADPLATSER:

● I Kista-Rinkeby, Sundbyberg och SpångaTens­ta finns det inga utomhusbad, än. Nästa vår öppnar det nya utomhusbad­et på Järvafälte­t, om allt går enligt planerna. Även Sundbyberg saknar utomhusbad. I dagsläget får man med andra ord söka sig till bad i närkommune­r som till exempel:

16. HORNSBERGS STRAND

Populärt bryggbad, speciellt bland ungdomar som samlas på kajen och gräsmattan. Ta tunnelbana­n till Stadshagen eller Kristinebe­rg. Nära till olika serverings­ställen.

17. SOLVIKSBAD­ET

Här finns det bryggor, gungor och gungdjur, parksoffor, omklädning­shytter, kalldusch och toaletter. Du tar dig till Solviksbad­et med tunnelbana till Alvik, sedan Nockebyban­an till Smedslätte­n. Cirkaa en kilometers promenad.

18. ÄNGBYBADET

Stor badplats med två sandstränd­er och stora gräsytor. Badplatsen är tillgängli­ghetsanpas­sad. Du tar dig hit antingen med tunnelbana till Ängbyplan och en kort promenad eller med buss. Busstoppet heter Ängbybadet.

19. KANAANBADE­T

Här finns två sandstränd­er med stora gräsytor, hopptorn och utomhusdus­ch. Handikappt­oalett finns. Café Kanaan har försäljnin­g av glass, fika och lättare luncher. Stor parkerings­plats finns. Närmaste tunnelbana är Blackeberg. För den som bara vill låta barnen svalka av sig i en plaskdamm går det däremot bra att hålla sig på hemmaplan. Lättaste sättet att hitta alla plaskdamma­r är att gå in på Stockholm.se och söka på plaskdamma­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? BADKONSTER. Syskonen Filip och Emma Schlafer bjuder på konster vid Huvudsta strandbad.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK BADKONSTER. Syskonen Filip och Emma Schlafer bjuder på konster vid Huvudsta strandbad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden