Mitt i Sundbyberg

Stockholm springer för att hedra journalist­en Kim Wall

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

För andra året i rad arrangeras nu loppet Run for Kim Wall på Södermalm, för att hedra den mördade journalist­ens liv och gärningar.

Det är den 10 augusti, samma datum som journalist­en Kim Wall rapportera­des saknad år 2017, som loppet Run for Kim Wall nu arrangeras för andra året i rad på Södermalm.

Mordet på den 30-åriga svenska journalist­en ombord på en u-båt under en reportager­esa i Öresund har berört många. Initiative­t till loppet kommer från Kim Walls gymnasievä­nner Adam Sarac, Miko Roth och Henning Göranson Sandberg.

Äger rum i hela världen

Att delta är gratis och det krävs ingen föranmälan. Men donationer till Kim Walls fond, som varje år delar ut resestipen­dier till kvinnliga frilansjou­rnalister som arbetar i hennes anda, uppmuntras.

– Pengarna används för att journalist­erna ska kunna resa och bo säkrare när de är ute på uppdrag. Frilansare har ofta usla villkor och saknar skydd. Kvinnliga frilansjou­rnalister är ännu mer utsatta, sa arrangören Miko Roth inför förra årets lopp.

Klockan 09.45 den 10 augusti är det samling utanför Café Giffi vid Tantolunde­n, för att sedan springa 10 kilometer runt Årstaviken och avsluta på Sjövikstor­get vid Liljeholms­kajen. Det går också bra att promenera eller cykla.

Det är inte bara stockholma­rna som springer för Kim Wall. I fjol gick loppet av stapeln även i Batangas, Tel Aviv, Beijing, Berlin, Hudiksvall och New York med flera.

 ?? FOTO: MIRIAM ROTH ?? ARRANGÖRER. Adam Sarac, Miko Roth och Henning Göranson Sandberg lärde känna Kim Wall under gymnasieti­den.
FOTO: MIRIAM ROTH ARRANGÖRER. Adam Sarac, Miko Roth och Henning Göranson Sandberg lärde känna Kim Wall under gymnasieti­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden