Mitt i Sundbyberg

Viktigt göra rätt i våtutrymme

- Erika Lindén Jansson

Att måla ger dig möjlighet att enkelt ändra utseende på ditt badrum. Men det krävs lite mer eftertanke. Använd alltid godkända målningssy­stem för våtrum, så slipper du bekymmer senare.

I våtrum gäller speciella krav när du ska måla, då ytorna utsätts för mycket fukt, vatten och tvättmedel.

Mögelangre­pp måste förebyggas och det ska vara lätt att rengöra, ordentligt tätat och fuktsäkert. Det finns flera godkända system för att göra ett badrum fuktsäkrat.

Det finns två olika sorters våtrumssys­tem – VT för vattentätt ytskikt och VA för vattenavvi­sande ytskikt. VT används på ytor som utsätts för direkt vattenspol­ning och läckande vatten exempelvis duschutrym­me och inom en meter ifrån. VA är avsett för väggar som utsätts för lättare vattenstän­k och hög luftfuktig­het som exempelvis i kök eller vid handfat.

På Måleribran­schens Våtrumskon­trolls hemsida finns en lista på vilka system och produkter som är godkända för målning i våtrum.

Börja med att tvätta bort fett och smuts från ytan. Skrapa bort löst sittande färg och tapeter. Mjuka PVC-material tas bort helt. Om du har vinyltapet­er, försök riva bort ytskiktet.

Spackla sprickor, skarvar och ojämnheter med sandspacke­l, med förhöjd vattenbest­ändighet. Glöm inte att spackla skarven mellan vägg och matta. Slipa sedan med fint slippapper när ytan är helt torr.

Jämna ut hörn och takvinklar med övermålnin­gsbar, elastisk fogmassa ämnad för våtrum. Sugande ytor förlimmas med akrylatfär­g för väggar och tak i våtrum, spädd med lika delar vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden