Mitt i Sundbyberg

Så använder handlarna polisens lista för utsatta områden.

Så använder handlarna polisens lista

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Förr i tiden var det en extrem åtgärd att stänga en butik, men numera är det en del av den dagliga driften.

Det är ett allt vanligare problem att handlare väljer bort att etablera sig i riskområde­n och särskilt utsatta områden. ”Det handlar inte om lönsamhet” säger Per Geijer, säkerhetsc­hef på Svensk handel.

För att ett område ska kännas tryggt är det viktigt att det finns handel där. Men enligt Per Geijer, säkerhetsc­hef på Svensk handel väljer många handlare bort områden som uppfattas som otrygga.

– Det här är något som vi märker av i diskussion­er med våra medlemmar. Många av dem är vd:ar på stora kedjor, säger han.

Per Geijer berättar att det både handlar om att företag väljer att inte öppna nya butiker, och att de väljer att stänga befintliga butiker – även om tröskeln för att stänga en befintlig butik naturligtv­is är högre.

– Det här är en styrande fråga i många fall, och det handlar inte om lönsamhet. Butikerna som stängs går bra, och företagen vill finnas i de här områdena. Men om de inte kan garantera tryggheten för sina anställda kan de inte vara kvar där.

De handlare som han pratar om är framför allt de som driver kedjor.

– De stora kedjorna har det här alternativ­et. Men de enskilda näringsidk­arna, de som bara har en butik, de har inget val. De kämpar på. Till slut är det bara de som är kvar.

När handlarna fattar de här besluten går de bland annat efter polisens listor över särskilt utsatta områden och riskområde­n. Vissa av dem använder listorna för att helt enkelt välja bort områden att etablera sig i, berättar Per Geijer. Men det handlar också om handlarnas egna listor över incidenter.

– Handlarna försöker ta till åtgärder för att komma till rätta med säkerhetsp­roblem. Men när åtgärderna inte fungerar väljer man att fatta drastiska beslut. Förr i tiden var det en extrem åtgärd att stänga en butik, men numera är det en del av den dagliga driften.

Enkät bekräftar bilden

Enligt en färsk undersökni­ng från arbetsgiva­rorganisat­ion Företagarn­a framgår det också att handlare överväger att lägga ner verksamhet till följd av brottsligh­et. Enligt enkäten är det tretton procent av de företagare som någon gång utsatts för brott, som funderat på att lägga ner hela eller delar av verksamhet­en.

 ??  ?? Per Geijer, säkerhetsc­hef på Svensk handel. STÄNGER. Handlare väljer bort att etablera sig, eller stänger butiker, i stadsdelar som de upplever som otrygga, berättar Per Geijer.
Per Geijer, säkerhetsc­hef på Svensk handel. STÄNGER. Handlare väljer bort att etablera sig, eller stänger butiker, i stadsdelar som de upplever som otrygga, berättar Per Geijer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden