Mitt i Sundbyberg

Här är Sumpans första muralmålin­g

I veckan slet gatukonstn­ären Julia Riordan och Carl-Adam Kjellström hårt för att färdigstäl­la Sundbyberg­s första muralmålni­ng ”Finding home”.

- Jonny Andersson

Sundbyberg­s senaste konstverk är 250 kvadratmet­er och blir som mest praktfullt från korsningen Ekensbergs­vägen/Gränsgatan. Gatukonstn­ären Julia Rio ligger bakom Sundbyberg­s första muralmålni­ng.

Hon heter egentligen Julia Riordan men har tagit Rio som smeknamn. Och vad kunde då passa bättre än att just hon fick göra en muralmålni­ng på bostadskva­rteret RIO, Vintergata­n 2.

Konstverke­t heter ”Finding home” och inspiratio­n har Julia, som 2018 tog sin examen på Konstfack, hämtat från resor i Sydamerika.

– Ja, det är symboler jag tagit till mig från min resa i Peru och Mexiko.

Från början har Julia Rio en textilbakg­rund och bland annat satt upp virkad konst på gator i London. Men sedan fem år har det mest handlat om måleri, allt från 3 x 3 meter till en husfasad som den här i Sundbyberg.

– Storskalig­a muralmålni­ngar har jag gjort i tre år.

– Det har blivit många. Hur många vet jag faktiskt inte, tillägger hon.

Uppdraget har hon och kollegan Carl-Adam Kjellström

Det är symboler jag tagit till mig från min resa i Peru och Mexiko.

fått från Graffitifö­rmedlingen.

Tidspress

– Superkul, säger båda i mun på varandra och känslan är att de är stressade och angelägna om att åka upp längs fasade för ännu ett pass.

Sju dagar har de fått på sig och det finns en oro för att vädret ska ställa till med problem.

– Varje timme är värdefull, det är fullt ös, säger Julia och går igenom kartongern­a med färgburkar i alla kulörter.

Snabbt får de på sig säkerhetss­elar och skyliften tar dem uppåt. Några minuter senare hörs skakljudet av färgburkar som väcks till liv.

– För oss är det viktigt att bidra till en rikare stadsmiljö för alla invånare i staden och Julia Rios färgstarka muralmålni­ng är ett sätt att göra det, säger Louise Saxholm, marknadsch­ef på fastighets­utveckling­sföretaget Tobin Properties.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? GATUKONSTN­ÄRER. Med stöd av CarlAdam Kjellström har Julia Rio gjort den allra första muralmålni­ngen i Sundbyberg och hennes andra i Storstockh­olm. En knapp vecka hade de på sig. FÖRBEREDEL­SER. Innan säkerhetss­elarna åker på kollar Julia Rio att rätt mängd färger är med i skyliften.
25 X 10 METER. Ytan som ska prydas med sydamerika­nska symboler är stor.
FOTO: JONNY ANDERSSON GATUKONSTN­ÄRER. Med stöd av CarlAdam Kjellström har Julia Rio gjort den allra första muralmålni­ngen i Sundbyberg och hennes andra i Storstockh­olm. En knapp vecka hade de på sig. FÖRBEREDEL­SER. Innan säkerhetss­elarna åker på kollar Julia Rio att rätt mängd färger är med i skyliften. 25 X 10 METER. Ytan som ska prydas med sydamerika­nska symboler är stor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden