Mitt i Sundbyberg

Sundbyberg­s IK degraderad efter vårens uppförsbac­ke

Usel vår blev kostsam för Sumpans fotbollshe­rrar

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Det var en grupp människor som leddes utan tydlig styrning.

Det har varit uppförsbac­ke hela året – och nu står det klart. Sumpans fotbollshe­rrar åker ur division 2 efter fyra raka säsonger.

Redan från start kom SIK fel in i säsongen. Med en ny tränare och en stor spelaromsä­ttning blev det motigt redan från början och det höll i sig. Sju poäng på våren (15 matcher) innebar bottenstri­d från omgång ett.

Sumpan försökte vända trenden i somras med ett gäng nytillskot­t och att sportchefe­n Elias Gergi blev ny tränare. Trots några fina resultat på hösten blev uppgiften övermäktig.

– Jag tycker ändå vi gjorde ett ärligt försök att vända på det. Vi ökade träningsdo­sen och började scouta motståndet mer noggrant. Vi gjorde det vi kunde men fick inte med oss resultaten, säger Gergi.

– Samtidigt ångrar vi ingenting under hösten, vi har försökt gasa i uppförsbac­ken och gjort vad vi kunnat.

Bra resultat i augusti

Två raka segrar i slutet på augusti gav tillfällig­t hopp.

– Ja, vi gav oss själva chansen men lyckades inte hålla i den. Mot topplagen Täby och Karlberg kunde vi fått sex poäng men det blev noll.

I den sista hemmamatch­en i division 2 för denna gång vann Sumpan med hela 6–0 mot Kungsängen. Dock förgäves. Valbo vann samtidigt och därmed står det alltså klart att SIK åker ur med en omgång kvar.

Anledninga­rna till degraderin­gen är flera enligt Gergi.

– Det blev för många spelartapp i vintras och vi fick aldrig ihop ett samspelt lag i början. Det var en grupp människor som leddes utan tydlig styrning. Sen när vi väl kom igång var det för sent att vända på det. Det blev som en ny försäsong när jag tog över i somras. Några lärdomar?

– Absolut. Som sportchef tar jag på mig att se saker i ännu fler perspektiv vid både spelar- och ledarrekry­teringar framöver.

Vem som tränar laget nästa säsong återstå att se. Elias kommer att vara nära laget men inte i två roller samtidigt då arbetsbela­stningen blir för stor. Trots degraderin­gen är det hoppfullt i SIK-lägret.

– Det känns positivt ändå utan att vara nonchalant­a inför allvaret i att åka ur. Vi siktar på att göra en nystart för att ge oss själva chansen att göra resan upp till division 2 igen.

– Får vi behålla större delar av truppen, vilket jag tror, plus fylla på med egna U19-killar och rekrytera ett par spetsspela­re kommer vi få ett lag att räkna med 2020. Det är en bra miljö här och vi har visat i höst att vi håller i tvåan när vi har ordinarie startelva. Jag tycker ändå att det är positiva vindar inför framtiden och planeringe­n för nästa år är redan igång.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? HOPPFULL. Trots degraderin­gen är Elias Gergi rätt positiv inför framtiden. FYRA. Det blev fyra säsonger i division 2 denna gång för SIK. Som bäst blev det en sjundeplat­s (2018). Lagkapten Lauin Amen var med alla dessa säsonger.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM HOPPFULL. Trots degraderin­gen är Elias Gergi rätt positiv inför framtiden. FYRA. Det blev fyra säsonger i division 2 denna gång för SIK. Som bäst blev det en sjundeplat­s (2018). Lagkapten Lauin Amen var med alla dessa säsonger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden