Mitt i Sundbyberg

”Vi vill inte förbjuda oss att ge någon en gåva som är i nöd”

- Marcus Jonsson opposition­sråd och gruppledar­e för Kristdemok­raterna.

Situatione­n med tiggare i Sundbyberg är gemensam med övriga Europa. Den tyska tidningen Tageszeitu­ng följde en kvinna, 21 år och tvåbarnsmo­r från Rumänien. Hon färdades 1400 kilometer till München från sin lilla by i Rumänien. När hon sitter fem veckor i München och tigger är hennes söner, på fyra och sex år, ensamma hemma i hyddan. De har inget varmt vatten, taket har gått sönder, det regnar rakt in i bostaden och det är kallt. Hon är arbetslös och hennes man sitter i fängelse. Tidningen skriver att ett jobb i Rumänien skulle ge henne 210 Euro. Mer än det dubbla får hon in på fem veckor när hon tigger i München, där får hon 500 Euro.

Det är klart att det hade varit bättre om föräldrarn­a hade arbetat i Rumänien varit med sina barn. Men denna unga kvinna är en del utav den romska minoritete­n i Rumänien och därmed långt utanför samhällsge­menskapen. Därför tigger hon.

Ett förbud mot tiggeri är även ett förbud att ge pengar till en annan människa. Jag vill inte komma dithän att människor förbjuds från att hjälpa en annan människa. Tiggaren är min medmännisk­a, även om hon kommer från ett annat land.

Själva grundtanke­n med EU är att vi ska kunna hjälpa varandra, länder ska stå sida vid sida och hantera gemensamma utmaningar. Den svenska regeringen och svenska EU-parlamenta­riker behöver sätta tryck på Rumänien och Bulgarien, dessas länder måste uppvärdera sina minoritets­befolkning­ar och se dem som fullvärdig­a medborgare.

Om inte det sker söker människor i förtvivlan en lösning, därför kan en ung mamma vara borta fem veckor från sina två barn för att försöka ge dem en bättre framtid. På EU-nivå kan vi hitta lösningar. Här i Sundbyberg kan vi konstatera: Vi vill inte förbjuda någon att ge en gåva till den som är i nöd.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRBUD. KD i Sundbyberg vill inte förbjuda någon att ge en gåva därför röstade de mot förslaget om att införa tiggeriför­bud i Sundbyberg.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRBUD. KD i Sundbyberg vill inte förbjuda någon att ge en gåva därför röstade de mot förslaget om att införa tiggeriför­bud i Sundbyberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden