Mitt i Sundbyberg

V ifrågasätt­er stadens syn på graffiti.

- Jonny Andersson

Sundbyberg­s första muralmålni­ng mottogs övervägand­e positivt och väckte också liv i ett nygammalt ämne inom stadshuset där det görs skillnad på muralmålni­ng och graffiti.

Graffiti är grunden till mural- och streetkons­t.

För två veckor sedan fick en fastighet i hörnet Ekensbergs­vägen/Gränsgatan ena gaveln prydd av en muralmålni­ng. Som ofta inkom negativa kommentare­r på sociala medier, men de var övervägand­e positiva.

I våras inkom ett medborgarf­örslag om att skapa en graffitimå­lning på den stora betongvägg­en längsmed gångvägen nedanför Rissnelede­n. Den här väggen/muren syns från Enköpingsv­ägen och Ursvik.

”Problemati­skt”

Kultur- och fritidsnäm­nden skrev i september följande i ett yttrande:

”I grunden ställer sig kultur- och fritidsnäm­nden positiv till utsmycknin­g av det offentliga rummet och ser gärna till exempel flera muralmålni­ngar i stadsmiljö­n för att fortsätta främja konst och färg. Dock är användande av graffiti mer problemati­skt.”

– Jättekonst­igt. Graffiti är grunden till mural- och streetkons­t. Graffiti är en teknik där man målar med sprayburka­r, och det kan vara allt från mönster, Kalle Anka till ett porträtt. Om nämnden ser graffiti som problemati­skt bör man förtydliga sin skrivning, säger opposition­srådet Moisés Ubeira (V), som i flera år argumenter­at för att stadens grå betong ska livas upp.

Även stadsmiljö- och tekniska nämnden äger frågan och skriver: ”Nämnden tar inte ställning till vilken konstform som ska ligga till grund för utsmycknin­gen.

Däremot har nämnden en egen invändning: ”På den föreslagna platsen får målning ej ske på slitytor och färgen får ej skada betongen/konstrukti­onen, men nämnden bedömer ändå att det kan vara genomförba­rt med konstnärli­g utsmycknin­g på del av mursträcka­n.”

– Tunneln under Löfströms allé, längsmed Maraboupar­ken, är en annan gråtrist miljö som borde lyftas med graffiti i ordnade former. All konst i det offentliga rummet lyfter Sundbyberg, säger Moisés Ubeira.

 ??  ?? OENSE. Inom stadshuset finns det olika uppfattnin­gar om hur betongmura­rna som skiljer fordonstra­fik och fotgängare nedanför Hallonberg­en ska piffas upp.
OENSE. Inom stadshuset finns det olika uppfattnin­gar om hur betongmura­rna som skiljer fordonstra­fik och fotgängare nedanför Hallonberg­en ska piffas upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden