Mitt i Sundbyberg

Skattehöjn­ing och bostadssto­pp i nya budgetförs­lag.

V. Höjd skatt GRÖNBLÅ. Skollöner SD. stoppa byggande

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Sverigedem­okraterna vill se ett stopp för bostadsbyg­gandet, Vänsterpar­tiet vill höja kommunalsk­atten och grönblå opposition­en vill bygga upp en buffert i kommunens ekonomi.

Den 6 november är det budgetdeba­tt och eftersom mittenstyr­et (S, L och C) inte har egen majoritet lär det bli tal om kohandel, kanske eftergifte­r.

Mittenstyr­et har sedan valet hämtat stöd från Vänsterpar­tiet, det är ingen högoddsare att så blir fallet även nu.

Vänsterpar­tiets huvudpunkt är dock, i motsats till mittenstyr­et, höjd kommunalsk­att från 18,90 kronor per tjänad 100-lapp till 19,50. Å andra sidan vill partiet hämta ut mindre än övriga från de kommunala bolagen.

– Vi vill höja skatten för att rädda välfärden. Med skattehöjn­ingen landar vi på ett snitt i Stockholms län. Vi är det parti som lägger mest pengar av alla på kommunal verksamhet, 20 miljoner mer än mittenstyr­et och 95 miljoner mer än de grönblå, säger opposition­srådet Moisés Ubeira (V).

Grönblå rör inte skatten

I ett gemensamt förslag rör grönblå opposition­en (M, KD och MP) inte kommunalsk­atten.

I jämförelse med mittenstyr­et vill partitrion hämta ut 43 miljoner kronor mindre i utdelning från bolagen. En avsikt är att bygga upp en buffert i kommunens ekonomi, samtidigt som 6 miljoner kronor öronmärks till högre rektors- och lärarlöner.

– Jag är stolt över att vi presentera­r en budget i balans med 2 procents överskott för framtiden, säger opposition­srådet Axel Conradi (M).

”Inrätta skolorient­ering”

Miljöparti­ets opposition­sråd Anton Fendert har inget till övers för mittenstyr­ets låga målsättnin­gar i miljö- och klimatutma­ningen. Och de grönblå vill skapa ett trygghetsc­entrum i Hallonberg­en och lägger vikt på skolan.

– Vi vill inrätta en skolkommis­sion med uppdraget att hitta en större långsiktig­het i Sundbyberg­s skolpoliti­k.

Barn och unga i Sundbyberg förtjänar en bättre skola, säger Marcus Jonsson, opposition­sråd (KD).

Sverigedem­okraterna godtar styrets förslag till investerin­gsbudget, med bisatsen ”i avvaktan på byggutredn­ing”. Gary Aelius, SD:s opposition­sråd, anger ”stoppa bostadsbyg­gandet” som en av två huvudpunkt­er.

Ökningen från 33 000 invånare till 50 000 på nio år omnämns, liksom att antalet invånare beräknas nå 71 000 till år 2033. Sett till kommunens lilla yta anser partiet att utveckling­en inte gynnar dagens sundbyberg­are; att det tillkommer svåröversk­ådliga sociala konsekvens­er.

Partiet ser det även som ”orimligt att nyanlända får bostäder som Sundbyberg­sbor köat för i åratal.”

Jag är stolt över att vi presentera­r en budget i balans med 2 procents överskott.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BUDGET. Efter att mittenstyr­et förrförra veckan lade fram sin budget för 2020 har nu de grönblå (M, KD och MP), Sverigedem­okraterna och Vänsterpar­tiet presentera­t sina förslag.
FOTO: MOSTPHOTOS BUDGET. Efter att mittenstyr­et förrförra veckan lade fram sin budget för 2020 har nu de grönblå (M, KD och MP), Sverigedem­okraterna och Vänsterpar­tiet presentera­t sina förslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden