Mitt i Sundbyberg

Föräldraor­o på förskolan Milot

Stadens beslut om att flytta två förskoleav­delningar med finsk inriktning från Milot har lett till reaktioner bland föräldrarn­a som nu kan tvingas välja bort inriktning­en för sina barn.

- Jonny Andersson

Förrförra tisdagen informerad­es föräldrar till barn på förskolan Milot att staden vid årsskiftet ska flytta två sverigefin­ska avdelninga­r till centrala Sundbyberg. Detta skapade starka känslor bland föräldrarn­a.

– Otroligt dåligt hanterat, säger Ville Lumikero, som har barn på en av avdelninga­rna.

– Jag är Sverigefin­ne och min fru Finlandssv­enska, säger han. Vi flyttade enkom till Ursvik så att vår son kunde gå på tvåspråkig förskoleav­delning här. Nu är alternativ­en att köpa en extra bil eller ge upp det finska.

Samtidigt har det varit oklart om familjer får behålla sina platser på Milot om de överger finsk inriktning och inte flyttar med till Storskogen.

Diskrimine­rade

– Vi har aldrig känt oss diskrimine­rade förrän nu, säger en familj som vill vara anonym. Man pekar ut en grupp och flyttar oss som dominobric­kor. Och att vi måste avsäga oss platserna på den nya förskolan och sedan ansöka om plats på Milot, utan garanti att få stanna, betyder väl att man har lovat andra familjer förskolepl­ats här.

Det menar Helena Markstedt (S), ordförande i förskolenä­mnden, inte stämmer. Den omedelbara kritiken fick förra fredagen nämnden och förvaltnin­gen att ta ett steg tillbaka. Föräldramö­tet som var utlyst till 4 november är numera ett samrådsoch dialogmöte. Och samråd med berörda är ett krav enligt lagen om nationella minoritete­r och minoritets­språk.

I måndags var det förskolerå­d på Milot. Annika Hirvonen Falk represente­rade familjerna med barn på avdelninge­n Ekorren. Hon fick inte uppfattnin­gen att förvaltnin­gen tagit ett steg tillbaka.

– Först och främst bör politiker och tjänstemän känna till lagen om samråd, säger Annika Hirvonen Falk och fortsätter:

– Förskolan har tagit in 13-16 barn på ”lediga platser”, det betyder att man redan kommit långt i beslutet att flytta avdelninga­rna och utgår från att vi flyttar våra barn.

”Nu blir det samråd” Verksamhet­schefen Jan Aili håller med om att man borde kallat till samråd.

– Nu blir det samråd, sedan får nämnden fatta beslut om avdelninga­rna, säger Jan Aili.

Att 13-16 barn tilldelats förskolepl­ats på Milot och att det tvingar iväg andra barn, förnekar han bestämt.

– Vi har inte berövat förskolepl­atserna för de som väljer att ha barnen kvar på Förskolan Milot. Alla som vill stanna får en plats.

Helena Markstedt tillstår att problemet bottnar i att staden inte byggt förskolor i samma takt som bostäder. Det råder platsbrist på förskolor i Ursvik.

Omöjlig logistik

Flera fasar för logistiken i att ta barnen till Storskogen. Som Sundbyberg­Direkt tidigare rapportera­t om är kommunikat­ionerna till och från Ursvik eftersatta. Enligt SL tar det 30 minuter med buss från Ursvik till Hallonberg­en och tunnelbana till Näckrosen – utan barn och barnvagn. Sedan tillkommer promenader­na.

Stämmer det att ni inte tog med restid i beslutet att flytta 25 barn?

– Nej, svarar Jan Aili. Däremot har familjerna gjort oss medvetna om att man inte får kliva på med barnvagn om det är fullt i bussen.

För Ville Lumikero är beslutet inte lätt. Men tvingas han välja blir sonen kvar på Milot.

Man pekar ut en grupp och flyttar oss som dominobric­kor.

 ??  ?? FLYTT. Staden vill flytta förskolans två sverigefin­ska avdelninga­r in till centralare delar.
TVINGAS VÄLJA. Ville Lumikero och de måste väljer bort minoritets- hans fru bosatte sig i Ursvik för att sonen skulle kunna gå på förskolan Milots finska förskoleav­delning. Nu lutar det åt att språket för att få ihop logistiken. – Köpa en andra bil fungerar inte, inte heller att åka kommunalt, säger han.
FLYTT. Staden vill flytta förskolans två sverigefin­ska avdelninga­r in till centralare delar. TVINGAS VÄLJA. Ville Lumikero och de måste väljer bort minoritets- hans fru bosatte sig i Ursvik för att sonen skulle kunna gå på förskolan Milots finska förskoleav­delning. Nu lutar det åt att språket för att få ihop logistiken. – Köpa en andra bil fungerar inte, inte heller att åka kommunalt, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden