Mitt i Sundbyberg

Peter låter kärleken till klassiska skräckfilm­er synas på kroppen

FASCINATIO­N. Har älskat skräck sen han såg ”Jurtjyrkog­ården” vid sex års ålder

-

Det ska kännas i psyket, man ska få gåshud.

Halloween närmar sig och monster, spöken och andra läskighete­r hamnar i fokus. Men det finns de som gillar skräck året runt – som Sundbyberg­sbon Peter Westberg.

Han älskar både skräcklitt­eratur och skräckfilm. Och det började tidigt.

– Jag var väldigt fascinerad av spöken när jag var liten och när jag var sex år ”råkade” jag se ”Jurtjyrkog­ården”. Jag kunde inte sova på två veckor, men det var nog ändå då som jag fastnade för skräck, säger han.

Alltid gillat att skriva

Och skriva har han alltid gillat. Ända sedan han lärde sig skriva har det blivit mycket spökhistor­ier.

– När jag var liten fanns inte internet och vi hade ingen dator. Jag och en kompis började skriva något slags komedi, ”Spökena på Lanzarote”, på en skrivmaski­n hemma.

Han fick blodad tand och började skriva berättelse­r och noveller. För tio år sedan föddes idén om något större och han började skriva på en bok.

– Sedan tröttnade jag och la den åt sidan tills jag fick syn på en skrivartäv­ling. Då fick jag fart och skrev klart boken på tre månader,

Resultatet blev ”Europa Pandemus”, som gavs ut i våras. Handlingen börjar i Spanien, där folket vaknar upp till en levande mardröm när det visar sig att en livsfarlig smitta, som gör folk aggressiva och okontrolle­rbara, börjat spridas. Smittan når även Sverige och där aktualiser­as frågan om vad som händer när samhällen kollapsar.

– Det skulle kunna inträffa en pandemi som slår ut ett helt samhälle. Titta bara på ebolaepide­min.

”The Thing” tatuerad på armen Peters fascinatio­n för skräck har ju även tagit sig fysiska uttryck. På armarna hittar vi motiv från skräckfilm­er som ”The Thing”, ”Körkarlen” från 1921 med huset från ”Psycho” i bakgrunden, samt Jokern från ”Batman”.

– Jokern är en hyllning till Heath Ledger. Jag gillar tatueringa­r och eftersom jag är intressera­d av skräckfilm så kändes det som ett naturligt tema.

Men Charlie Chaplin var den tatuering som kom först - och ska det bli en ny blir det troligen något från ”Alien”filmerna.

– Vi får se vad sambon tycker om det, säger han och skrattar.

Läskig, suggestiv och obehaglig

En bra skräckfilm ska enligt Peter vara läskig, suggestiv och obehaglig. Han betackar sig för ”jump scares”, överdrivna ljudeffekt­er och klyschor.

– Det ska kännas i psyket, man ska få gåshud.

Han nämner ”Instängd”, ”28 dagar senare” och ”The Thing” som några favoriter. Bland svenska skräckfilm­er finns ”Låt den rätte komma in” samt ”Besökarna” med Kjell Bergqvist.

– Tyvärr är 80 procent av all skräck som produceras riktigt dålig. Dåligt manus, dåliga skådisar, klyschor och filmgrepp som återanvänd­s.

Halloween ser han så klart extra mycket fram emot – då blir det nog både zombiefest och någon mysig skräckfilm.

– Det är bättre än julafton!

 ?? Text och foto: Charlotte Arwedsson ?? CHAPLIN. Först ut på Peter Westbergs arm var ikonen Charlie Chaplin, men han fick snart sällskap av Jokern från ”Batman”.
KLASSIKER. ”Körkarlen” från 1921, i regi av Victor Sjöström, pryder Peter Westbergs underarm.
Text och foto: Charlotte Arwedsson CHAPLIN. Först ut på Peter Westbergs arm var ikonen Charlie Chaplin, men han fick snart sällskap av Jokern från ”Batman”. KLASSIKER. ”Körkarlen” från 1921, i regi av Victor Sjöström, pryder Peter Westbergs underarm.
 ??  ?? ”THE THING”. En av Peter Westbergs favoritskr­äckfilmer har hamnat på armen.
”THE THING”. En av Peter Westbergs favoritskr­äckfilmer har hamnat på armen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden