Mitt i Sundbyberg

Plötsligt kom en kista in på kontoret

- ANNA WETTERGÅRD Reporter Prata med mig! anna.wettergard @direktpres­s.se

Så här när alla helgons dag närmar sig brukar lite extra fokus hamna på kyrkor, kyrkogårda­r och på avlidna anhöriga. För mig brukar tankarna flyga iväg långt, långt bort. Till en tid då jag bodde i Paraguay i åtta månader.

Jag hade rest dit på solsemeste­r. Men efter tre veckor i solen kändes tanken på hemresan inte alls lockande. Så en dag bestämde jag mig. Jag stannar kvar.

Återstod att söka jobb. Spanskan var så god som man kan vänta sig efter tre års gymnasiest­udier, men jag lät inte det hindra mig.

Via en bekant fick jag en intervju på ett företag. Jag förstod inte ett ord på intervjun men lyckades le tillräckli­gt glatt och tydligen nickade jag på rätt ställen.

Jobbet var mitt. Jag placerades vid en receptions­disk, med en telefon bredvid mig. Skräcken var fullkomlig. Jag stirrade på telefonen och försökte betvinga den att inte ringa.

På något sätt klarade jag av jobbet, tillräckli­gt väl för att undvika att få sparken. Ett leende räcker tydligen långt. Jag förstod inte riktigt vad företaget sysslade med, men att det hade med försäkring­ar att göra. Plötsligt en dag, kom det några bärandes på en kista. De följdes av en grupp sörjande människor.

Det började bli dags att ta reda på vad det faktiskt var för slags företag jag jobbade på. Efter några diskreta frågor till kollegorna visade det sig: det var en begravning­sförsäkrin­gsbyrå.

Människor kom alltså in varje månad och betalade en avgift – för att säkerställ­a att man skulle få en värdig och påkostad begravning när det var dags för det.

Jag vet inte vad som är underligas­t med den här historien. Det faktum att begravning­arna hölls i en vanlig kontorslok­al. Det faktum att jag fått jobb som receptioni­st och telefonist utan att kunna språket. Eller det faktum att jag jobbade flera veckor på en begravning­sbyrå i Paraugay, utan att förstå att det var det jag gjorde.

Jag förstod inte ett ord på intervjun men lyckades le tillräckli­gt glatt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden