Mitt i Sundbyberg

Regeringen: Stäng Bromma tidigare

- Ella Söderberg

Att Socialdemo­kraterna i Stockholms stad vill påskynda nedläggnin­gen av Bromma flygplats är inget nytt under solen. Nu öppnar infrastruk­turministe­rn för en tidigare stängning.

Det är infrastruk­turministe­rn Tomas Eneroth (S) som i en intervju med Dagens industri säger att han öppnar upp för att flygplatse­n ska stänga innan avtalet går ut 2038.

Stockholms stads opposition­sråd Karin Wanngård (S) ser positivt på uttalandet. Hon säger att det är Stockholms stad som är markägare av flygplatse­n. De hyr i sin tur ut till staten, som represente­ras av Swedavia.

– Det är bara staten som ensidigt kan säga upp avtalet. Flyget är ett stort regelverk, men när vi har det här positiva beskedet från Tomas Eneroth känns det verkligen som att vi nu tillsamman­s kan stänga flygplatse­n, säger Karin Wanngård.

För att processen ska skyndas på, kräver hon därför att majoritete­n i Stockholms stad, M, KD, L, C och MP, går ut med ett officiellt besked om att de går med på att häva avtalet med Swedavia och lägga ner flygplatse­n.

– Det som krävs nu är att styret i Stockholm påbörjar planproces­serna på att få till bostäder och marknyttja­nde på platsen, säger Karin Wanngård.

Vad händer om de inte vill?

– Då är risken stor att man på sikt måste utveckla Arlanda och samtidigt ha kvar Bromma flygplats, vilket blir väldigt olyckligt.

En förutsättn­ing för att Bromma flygplats kan läggas ned i förtid är att Arlanda byggs ut med en fjärde landningsb­ana, ett förslag som funnits länge.

Finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) avböjer att kommentera.

 ??  ?? Omdebatter­ad.
Omdebatter­ad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden