Mitt i Sundbyberg

Fick körkort – efter 50 uppkörning­ar

- Anton Kyhlbäck

Att klara uppkörning­en är inte alltid en lätt uppgift. En Sollentuna­bo tog sitt körkort efter att ha kört upp 50 gånger.

Två år och 50 uppkörning­ar, det är vad som krävdes innan en Sollentuna­bo äntligen lyckades ta sitt B-körkort. Vilket också kan vara svenskt rekord.

– Det här är nog rekordet, säger Kristina Hagberg, chef på Trafikverk­et Förarprov, och tillägger:

– I alla fall i närtid, mellan perioden vi har mätt mellan 2013 och oktober 2018.

”Är väldigt ovanligt” Nyhetsbyrå­n Siren har sammanstäl­lt färsk statistik från Trafikverk­et som visar att sedan 2013 har drygt 1200 personer runtom i landet kört upp minst 15 gånger.

Sollentuna­bon är med andra ord inte ensam. I andra kommuner finns flera exempel. I Sundbyberg har en 27-åring gjort 44 körprov och i Upplands-Bro har en 40-åring under 1,5 månads

Det här är nog rekordet.

tid kört upp 15 gånger.

Hur ofta tar det så här lång tid?

– Det är väldigt ovanligt, säger Kristina Hagberg, och tillägger:

– Många har alldeles för bråttom, det är ofta anledninge­n till flera omprov. Det är viktigt att ta sig tid som krävs. Kombinera gärna lektioner hos en trafikskol­a med mängdträni­ngen via privat övningskör­ning. Mycket tid bakom ratten är viktigt.

Finns det någon gräns för hur många uppkörning­ar man får göra?

– Det finns inget i regelverke­t som sätter stopp för det i dag.

Ett körprov kostar enligt Trafikverk­et mellan 800 och 1 040 kronor. Uppkörning­en måste göras inom två månader efter teoriprove­t, som kostar mellan 325 och 400 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden