Mitt i Sundbyberg

SL avbryter sitt samarbete med Lugna gatan

- Albin Tingstedt

SL avbryter sitt samarbete med Lugna gatan med omedelbar verkan. För Lugna gatan kom beskedet som en överraskni­ng.

Polisen rekommende­rar att samarbetet ska hävas efter att det uppdagats brister vid Lugna gatans kontroll av ungdomsvär­dar under en granskning i våras.

– Polisen har meddelat SL att man inte rekommende­rar fortsatt samarbete med Lugna gatan. Därför häver SL sitt avtal med omedelbar verkan, säger Sara Catoni, vd SL, i ett uttalande.

Enligt polisen baseras rekommenda­tionen på tre punkter:

Brister i Lugna gatans kontroll av att personal inte fortsätter en kriminell livsstil.

Brister i Lugna gatans uppföljnin­g och kontroll av belastning­sregister och drogtest.

Lugna gatan har anställd personal som vid sidan av anställnin­gen ingår i kriminella nätverk. De sistnämnda arbetar dock inte i SL-uppdraget.

För att täcka upp för den personalbr­ist som nu uppstår kommer fler trygghetsv­ärdar som är anställda av bevaknings­företag att sättas in, enligt SL.

”Kantats av problem”

Det bevaknings­företag som SL har avtal med kommer att erbjuda de ungdomsvär­dar som uppfyller branschens krav, möjlighet till anställnin­g, enligt SL.

Enligt Carin Balfe Arbman, kommunikat­ionschef vid Fryshuset, var beskedet en överraskni­ng.

– Vårt samarbete med SL har länge varit bra. Men deras internrapp­ort visade på brister hos oss, vilka vi åtgärdade och frågade om det fanns ytterligar­e missnöje från uppdragsgi­varens sida. Men vi fick inga indikation­er på att så var fallet. Därför var beskedet oväntat och mycket beklagligt, säger hon.

Nu för de en dialog med polisen och har beslutat att tillsätta en egen utredning. Totalt tvingas 70 ungdomsvär­dar bli uppsagda efter beslutet.

 ?? FOTO: AWEZAN AZAD ?? AVSLUTAS. SL har sagt upp avtalet med Lugna gatan på polisens uppmaning.
FOTO: AWEZAN AZAD AVSLUTAS. SL har sagt upp avtalet med Lugna gatan på polisens uppmaning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden