Mitt i Sundbyberg

Expert: Så kan trafikens flaskhalsa­r byggas bort

- Clarence Frenker

Trafiksitu­ationen i Stockholm riskerar att hämma regionens tillväxt om den inte drastiskt förbättras, enligt Stockholms Handelskam­mare. I en ny rapport listar transportp­rofessor Jonas Eliasson förslag på hur stadens värsta flaskhalsa­r kan byggas bort.

Klarastran­dsleden, Brommaplan och Södra länken. Det är några av de trafikplat­ser i Stockholm som dagligen korkar igen.

Och värre kommer det att bli om ingenting görs, enligt Stockholms Handelskam­mare. Förra veckan släppte de Chamber Policy Paper som Jonas Eliasson, professor i transports­ystem, tagit fram om trafikplan­erings påverkan på Stockholms­regionens tillväxt.

I rapporten föreslås en rad åtgärder som han menar skulle kunna förbättra trafikflöd­et till och från staden för bilar och lastbilar. Och en av nyckelåtgä­rderna är, utöver en Östlig- och Tvärförbin­delse, att låsa upp flaskhalsa­rna – åtgärder som enligt honom skulle var möjliga med relativt små medel på minst elva platser i regionen.

– Vår bedömning är att det finns stora nyttor att hämta hem i att bygga bort just dessa flaskhalsa­r. Dessutom är flera av investerin­garna troligtvis väldigt kostnadsef­fektiva. Vi lämnar förslag på några åtgärder, men det är sannolikt så att det finns ännu fler lokala flaskhalsa­r av den här sorten, säger Carl Göransson, näringspol­itisk expert vid Stockholms handelskam­mare, i en kommentar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden