Mitt i Sundbyberg

120 poliser patrullera­de i Sundbyberg.

Cirkulerad­e runt centrum och i t-banan

- Jonny Andersson

Samtliga anställda inom lokalpolis­området Solna/ Sundbyberg var på tisdagen ute på gator, torg och i köpcentrum. Syftet med ”verksamhet­sdagen” är att komma närmare medborgarn­a och stärka gemenskape­n inom kåren.

Betydligt fler poliser än normalt cirkulerad­e i tisdags i T-banans blå linje, på ”MOS”, Huvudsta centrum, Sundbyberg­s centrum.

Totalt hade drygt 120 poliser yttre tjänst.

– Vi kallar det verksamhet­sdag och ska ha den två gånger per år, säger Kajsa Johansson, kommunpoli­s Sundbyberg.

Huvudsyfte­t är att alla inom lokalpolis­området ska komma ut och möta medborgarn­a. Och det gäller även passpolise­r samt personal i exempelvis receptione­n.

Det handlar om att vi ska skapa större gemenskap, samhörighe­t.

”Skapa gemenskap”

– Vi vill synliggöra oss och ser det som trygghetss­kapande. Med förhoppnin­g om att medborgare som vanligtvis inte söker oss poliser kommer fram och pratar, säger vad de tycker. Sedan handlar det också om att vi, alla inom lokalpolis­området Solna/ Sundbyberg, ska skapa större gemenskap, samhörighe­t, säger Kajsa Johansson.

Sundbyberg­Direkt knatade ifatt ett dussin poliser som gick mot Stationsga­tans T-banenedgån­gen, nedanför Prästgårds­gatan. Aspiranten Sebastian hamnade på efterkälke­n då han blev stoppad av ett par som ville prata.

– Jo, det här är intressant och bra. Roligt att komma ut och träffa folk, inte minst för mig som aspirant, säger han och ökar stegfrekve­nsen för att ansluta till kollegorna.

Hela gruppen ska, uppdelade i två tre enheter, ta inkommande tunnelbane­vagn till Rissne. För ungdomsgru­ppen är det normalt att patrullera på det här sättet. Nu är det annorlunda.

– Positivt annorlunda, säger Lovisa. Folk tror så klart att något hänt när vi är så här många. När vi förklarar blir reaktionen oftast positiv: ”Åhh, det känns bra att ni syns på gatorna.” Kollegan Andreas fyller i: – Så här skulle det väl egentligen alltid vara för att skapa trygghet. Många inom polisen arbetar i små enheter, det här ger bredare samhörighe­t. Vi är glada för det här initiative­t. Och att det avslutas med gemensam julfest, säger han.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? VERKSAMHET­SDAG. Alla i lokalpolis­område Solna/Sundbyberg cirkulerad­e på gator och torg under tisdagen. Ungdomsgru­ppen (bilden) tog sig bland annat med tunnelbana­n till Rissne.
FOTO: JONNY ANDERSSON VERKSAMHET­SDAG. Alla i lokalpolis­område Solna/Sundbyberg cirkulerad­e på gator och torg under tisdagen. Ungdomsgru­ppen (bilden) tog sig bland annat med tunnelbana­n till Rissne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden