Mitt i Sundbyberg

Zoran Lukic tar över SIK:s herrlag.

FOTBOLL. Zoran Lukic tar över Sundbyberg IK:s herrlag:” En fin utmaning”

- Anders Ekström

Utveckling är en process över tid och inget händer över en natt.

SIK:s herrlag åkte ur 2019 och börjar nästa år om i division 3. Ansvarig för omstarten blir den rutinerade och välkände Zoran Lukic.

Det är med en mycket gedigen meritlista som 63-åringen kommer till Sundbyberg. Givetvis är han mest känd för guldåren i Djurgården­s herrlag, kring millennies­kiftet, men på cv:t står även sejourer i Örgryte, Ljungskile och Qviding.

De senaste åren har Zoran primärt spenderat i Lidingö och nu i år i Rotebro, Sollentuna. Nästa uppdrag blir alltså i Sundbyberg­s IK.

– Det känns väldigt bra och spännande. En väldigt fin utmaning i en välorganis­erad klubb där ordning och reda råder. Jag gillar SIK:s sätt att jobba och bestämde mig ganska snabbt, säger han om sitt nya uppdrag.

”En process att börja om”

Zoran lockades främst av inställnin­gen som finns i SIK efter degraderin­gen.

– Ja, det finns ett sunt sätt att se på det. SIK förstår att det är en process att börja om och det är viktigare att bygga bra och långsiktig­t än att nå snabba resultat. Utveckling är en process över tid och inget händer över en natt.

– När det sedan är dags att gå upp ska man stanna kvar där.

Att få jobba med individuel­l utveckling är något som Zoran brinner för.

– Jag har alltid individen i centrum och ägnar tid åt utveckling för den enskilde spelaren. Ju starkare en individ är desto bättre blir laget. Det är även viktigt att bygga en grupp med gemensamma mål och det känner jag att jag kan bidra med mycket, säger han och fortsätter:

– Det är även avgörande att jobba hårt med den fysiska statusen. Att ha kontinuite­t och köra fys hela säsongen.

Den gångna säsongen förde Lukic ett ungt Rotebro till avancemang till division 5. Det konceptet vill han gärna föra med sig in i Sundbyberg­s IK.

– Jag hoppas kunna bygga upp SIK med många unga befintliga spelare och inte satsa på så mycket spelare utifrån. I ”Rotan” var det ett lyckat koncept. Att få unga spelare redo, på alla plan, för seniorspel är något jag känner starkt för.

Övriga ledarstabe­n från 2019 är intakt, säger Zoran. Nya coachen har hittills sett en match och träffade spelarna förra veckan. Truppen kör ett par pass innan jul och sedan drar träningen igång på allvar 15 januari. Zoran betonar att han vill ge spelarna tid att visa upp sig och ”inte döma för snabbt”.

Att ställa om en efter ett tufft 2019 blir en viktig fråga.

– Det är inte det enklaste alla gånger. Spåren sitter ofta i. Men när vi sätter igång processen måste alla förstå att det som varit har varit och man ser på morgonda

gen istället.

Vad har du för långsiktig­a mål med Sumpan?

– På sikt ska SIK vara ett etablerat division 2-lag och på ännu längre sikt i division 1. Förutsättn­ingarna finns här med bra facilitete­r och en väl fungerande förening. Men laget måste vara redo för en högre serie först.

För Zoran själv lockar också en personlig målsättnin­g.

– Jag har tre serier kvar att vinna och i sådana fall har jag vunnit från allsvenska­n ner till division 5. Om åren tillåter det vill säga. Första målet är division 3-seger med SIK.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIK FOTBOLL ?? TVÅ. Zoran Lukic är en välkänd tränarprof­il i Sverige och har två SMguld, tillsamman­s med Sören Åkeby, i Djurgården från tidigt 00-tal.
FOTO: SIK FOTBOLL TVÅ. Zoran Lukic är en välkänd tränarprof­il i Sverige och har två SMguld, tillsamman­s med Sören Åkeby, i Djurgården från tidigt 00-tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden