Mitt i Sundbyberg

Kritik mot stadens juliga trafikljus

Tomtar på rödljus är ett uppskattat julpynt i Sundbyberg. Men det är inte alla som är glada, staden har även fått kritik från en boende som undrar om man verkligen får mixtra med ljusen.

- Jonny Andersson

Vi kommer aldrig att göra alla glada.

Sundbyberg­s stad kritiserat­s för att tomtar har satts upp på trafikljus vid en handfull övergångss­tällen. ”Betydligt fler gläds”, menar Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö­och tekniska nämnden.

Sedan ett par år har tekniska enheten på stadsmiljö­och serviceför­valtningen ersatt de traditione­lla trafikljus vid övergångss­tällen med röda och gröna tomtar. Ett uppskattat inslag av många sundbyberg­are.

Men nu har det även framförts kritik mot detta.

– Vi kommer aldrig att göra alla glada. Men jag har fått flera mejl från personer som uppskattar tomtarna. Betydligt fler gläds än kritiserar och det är sällan folk mejlar, hör av sig, när de uppskattar något, säger Stefan Bergström.

Det är på ett antal platser, bland annat i Duvbo, på Ursviksväg­en och Rissne centrum som fotgängare möts av röd och grön tomte.

– Det är tredje året vi gör det här. Vi ser det som ett positivt inspel i det offentliga rummet. Avsikten är att skapa julstämnin­g och vi får väldigt mycket positiv respons, säger Tomas Lindvall, teknisk chef.

– Men även kritik och jag anser att det är bra med åsikter och debatt om det offentliga rummet, fortsätter Tomas Lindvall. Alla måste få föra fram sina synpunkter och känna sig hörda. Det är vad demokrati handlar om.

En del i kritiken kommer från en anmälan till kommunen där anmälaren menar att kommunen bryter mot lagen genom att mixtra med rödljusens utseende. ”Detta viktiga instrument skall inte ändras på av en kommun det kan uppmuntra andra till skadegörel­se” står det bland annat.

Inga polisåtgär­der

Om förvaltnin­gen gjort sig skyldiga till något som bryter mot vägmärkesf­örordninge­n är det polisens uppgift att agera. Det har man inte gjort.

– Nej. Vi gör vårt yttersta för att vara korrekta och uppfylla de regler och krav som finns, säger Tomas Lindvall.

Utöver tomtar vid övergångss­tällen har staden även satt upp annat ”julpynt”. Som exempelvis schablonen där en ren drar tomtens släde, som satts upp ovanför ”Herr Gårman”-skylten intill Ursvikskol­an.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? TOMTAR. Övergången vid Landsvägen 41 är en av fem platser där tomtar tillfällig­t ersatt de traditione­lla figurerna.
FOTO: JONNY ANDERSSON TOMTAR. Övergången vid Landsvägen 41 är en av fem platser där tomtar tillfällig­t ersatt de traditione­lla figurerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden