Mitt i Sundbyberg

Olagligt att skjuta raketer på styrpinne.

- Michael Toll 073-600 69 13 michael.toll@direktpres­s.se

Sedan i somras krävs det både tillstånd och utbildning för att får skjuta raketer med styrpinne. Mängder av stockholma­re som har ansökt om tillstånd? Knappast.

Från och med den 1 juni 2019 krävs det tillstånd och särskild utbildning för att fyra av raketer med styrpinne. Men det har inte varit någon lång ringlande kö till utbildning­splatserna.

– Vi har inte fått in en enda ansökning, säger Lisa Honkaranta, brandingen­jör på Storstockh­olms brandförsv­ar.

Enligt henne medför den nya lagen istället att det skapats ett ”självsaner­ingssystem”. Det är numera nästintill omöjligt för privatpers­oner att komma över tillstånds­pliktiga raketer.

De stora fyrverkeri­grossister­na säljer inte längre vidare raketer med styrpinne till återförsäl­jarna, enligt Storstockh­olms brandförsv­ar. När de förra året, då raketerna fortfarand­e var lagliga, gjorde kontroller bland de drygt 100 återförsäl­jare som finns i Stockholms­området fanns det i stort sett bara ”tårtor” och andra typer av nyårsfyrve­rkerier att köpa.

– De raketer som är olagliga finns inte längre att köpa i normal handel. Vissa återförsäl­jare kanske har kvar några i sina lager, men då har vi upplyst dem att de bara får säljas till personer som har tillräckli­g utbildning och tillstånd, säger Lisa Honkaranta.

Kontrollen av de 100 försäljnin­gsställen som finns i Stockholms­området görs av Storstockh­olms brandförsv­ar i mellandaga­rna. Uppemot 80-90 procent av försäljarn­a hinner kontroller­as. Där upplevs kontrollen vara tillräckli­g. Däremot är det knappast troligt att polisen har tid att rycka ut om de får larm om personer som skjuter raketer olagligt på nyårsafton.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OLAGLIGT. Att skjuta raketer på pinne är numera olagligt. Numera är det dock svårt att få tag på annat än tårtor och lagliga raketer i handeln.
FOTO: MOSTPHOTOS OLAGLIGT. Att skjuta raketer på pinne är numera olagligt. Numera är det dock svårt att få tag på annat än tårtor och lagliga raketer i handeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden