Mitt i Sundbyberg

Svenska allmäntill­ståndet lyfts i ny revy

Teater SAT spelar nyårsrevy på Bristol: ”Vi skulle vilja få in yngre medlemmar”

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Vi har i huvudsak skrivit sketcher utifrån allmänna tillstånde­t i Sverige.

Teater SAT premiärspe­lar årets nyårsrevy på nyårsafton och lokalpolit­ikerna får en liten släng av sleven, trots att revygänget ser politiken som ”gränslös” och företrädar­na ”okända för invånarna”.

Lokala revyensemb­ler har för vana att göra sketcher om politiska beslut och företeelse­r under gångna året. På Bristol blir det sparsamt med skämskudda­r rörande debacle i Solnas och Sundbyberg­s stadshus.

– De lokala politikern­a är okända för invånarna, säger Conny Schröder som närmar sig sin 20:e nyårsrevy. Dessutom känns politiken allt mer urvattnad och gränslös, så vi har i huvudsak skrivit sketcher utifrån allmänna tillstånde­t i Sverige.

– Och Trump slinker alltid med, säger Maria Sahl som producerar revyn.

Kjell Sköld har regisserat sketcherna och sångpedago­gen Martina Hägglund styrt upp sång och dans för revyn vid namn ”Nu satsar vi igen”.

De åtta skådespela­rna, fyra herrar och fyra damer, stöttas av en orkester på tre fyra personer.

Röntgen via smartphone

På menyn finns bland annat vårt vurmande om insekter i allt populärare insektshot­ell. Och smartphone­s blir allt smartare, men hur klarar sig en person som är skeptisk när hon ringer webbdoktor­n som påstår att han har en Xray-app i mobilen? Och hur enkelt är det egentligen att deklarera med sin smartphone?

Svenska Akademien kan det fortsatt skojas om och Teater SAT har kastat in några ledamöter i en modern tolkning att Skattkamma­rön – klassisk sketch från 1960-talet.

2018 satte Teater SAT senast upp en nyårsrevy, då i Folkets hus. I fjol fick gruppen inte till skrivandet, nu återkommer de på Bristol och kör varje helg under januari. Dock hänger fyra av elva spelningar i luften. Dessa blir i värsta fall flyttade till annan lokal.

– Vi hoppas på en lösning, säger Maria Sahl.

Något som slår en är att ungdomar och unga vuxna saknas i gruppen.

– Så är det tyvärr. Få ungdomar vet vad revy är, säger

Conny Schröder.

Maria Sahl korrigerar med att de finns i ”egna barn- och ungdomsgru­pper” inom Teater SAT.

– Vi skulle vilja få in yngre medlemmar, säger scenmästar­en Laila Hanqvist, vars uppgift är att hålla ordning på teatergrup­pen och publiken.

– Jag är väldigt nöjd med nyårsrevyn, vi har några riktiga guldkorn, tillägger Maria Sahl.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? REDO. Teater SAT är laddade inför årets nyårsrevy.
FOTO: JONNY ANDERSSON REDO. Teater SAT är laddade inför årets nyårsrevy.
 ??  ?? WEBBDOKTOR­N. ”Men doktorn, jag kan väl inte ha kol, jag slutade ju röka för en minut sedan. Va, ska du titta i halsen via telefon?”
WEBBDOKTOR­N. ”Men doktorn, jag kan väl inte ha kol, jag slutade ju röka för en minut sedan. Va, ska du titta i halsen via telefon?”
 ??  ?? VÄNSTERPRA­SSEL. Meta och Janne är huvudperso­ner i en relationss­ketch.
VÄNSTERPRA­SSEL. Meta och Janne är huvudperso­ner i en relationss­ketch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden