Mitt i Sundbyberg

Nu ska Ursvik IK:s klubbhus fixas till.

 I två år fick drömmen gro men nu är renovering­en av Ursvik IK:s klubbhus i gång. I veckan började ett gäng engagerade riva ut det gamla för att ge plats åt det nya. Nu hoppas de på finansiell­t stöd från kommunen till en bastu. Hoppas på pengar från kom

- Jonny Andersson

Ursvik IK – Sundbyberg­s lantliga klubb sedan 1930 – har växt astronomis­kt senaste åren. Enstaka lag har blivit en klubb för över tusen medlemmar. Ändå lever den svenska idrottsrör­elsens mest basala hörnsten – ideellt arbete och klubbkänsl­a, när föreningen­s klubbhus nu ska renoveras.

Ut genom klubbhuset­s entré kommer Pär Lundberg, ordförande i Duvbo IK tillsamman­s med ledare från Ursvik IK. De är några av 1015 personer som går loss på allt som ska på tippen eller sparas i förråd.

– Det här skapar klubbkänsl­a, säger Per Lundberg.

Önskemålen om att göra något åt det gamla klubbhuset har ökat senaste två åren. I höstas fanns det lite pengar som skulle fördelas på lagkassor, samtidigt en kollektiv vilja att fixa klubbhuset. Så lagen valde att låta pengarna gå till renovering­en.

– Det blev startskott­et, säger styrelsele­damoten och arbetsleda­ren Annika Halldén.

Hon gläds över uppslutnin­gen och har drygt 70 namn som ska spridas på ett arbetssche­ma.

Jennifer Rommare, en förälder, tycker att det är ett bra initiativ. Hon konstatera­r att det är fler personer än verktyg på plats.

– Jag har ringt in extra kofötter, säger hon.

Sponsorer och bidrag

En sponsor har bidragit med 189 100 kronor till renovering­en. Av beloppet kan utläsas att sponsorn har fler klubbar nära hjärtat (AIK grundades 1891, reds. anm.)

– Jo, det är en AIK:are, haha. Vi har fått väldigt fin stöttning. Gåvor som begagnade kök, diskmaskin, micro och möbler, säger Annika. Nu hoppas de att Sundbyberg­s stad kan hjälpa till att finansiera renovering­en. Utvändigt ska byggnaden fräschas till och klubbstyre­lsen hyser hopp om att få bygga till en bastu.

Kommunen är positiva till initiative­t och hoppas att de ska kunna stötta med pengar.

– Det klubben gör är fantastisk­t och vi har en bra dialog. Vi har inte talat i detaljer, men får se vad vi kan bidra med, säger Mikael Eljenmyr, idrottsche­f i Sundbyberg­s kommun.

Till dess utgår klubben från arkitektri­tningen man fått hjälp med. Till vårens fotbollsst­art ska det finnas två omklädning­srum med dusch till båda. Det ska även byggas ett större kafé, där idén är att skapa fritidsgår­dskänsla.

UIK fyller 90 i år vilket ska firas i slutet av april, då sker även oficiella nyinvignin­gen av klubbhuset.

Det klubben gör är fantastisk­t och vi har en bra dialog.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden